Op 3 februari ging de film over de Johannes de Doperkerk, gemaakt door Hans Oskam, in première. Er waren veel belangstellenden; zij werden aangenaam verrast. In de documentaire vertelden de hoofdrolspelers Perpetua van Oers en Douwe van de Berg op prachtige wijze over de rijke geschiedenis en tradities van de kerk. Hun persoonlijke verhalen en herinneringen maakten diepe indruk op het publiek en brachten de kerk op een bijzondere manier tot leven.

Door Kitty Lokate

De premièreavond ging feestelijk van start doordat wethouder Jürgen Vissers namens het college van burgemeester en wethouders twee verassingen had. Aan Hans Oskam reikte hij voor het starten van de 'Herinneringen aan Lage Zwaluwe' een cheque van €1000 uit. Jürgen prees het initiatief en noemde het werk van het team dat inmiddels flink is uitgegroeid en geprofessionaliseerd een verbindende kracht in Lage Zwaluwe. Daarnaast feliciteerde hij mevrouw Perpetua van Oers, met een prachtige bos bloemen op haar 89e verjaardag.

Bijzondere tot macabere feiten

Rien van der Veeke, archivaris van de Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge- en Lage Zwaluwe, gaf daarna een uitgekiende presentatie over de andere drie kerkgebouwen van Hooge en Lage Zwaluwe en over het kapelletje aan de Helkantse dijk. Over elk gebouw wist hij leuke en bijzondere tot macabere feiten over het ontstaan, het gebruik en de bedreigingen te noemen. Hij had een keuze moeten maken uit de grote hoeveelheid informatie waarover de erfgoedvereniging beschikt en dat had hij met zorg gedaan.

Indringende en zelfs ontroerende documentaire

Na alle voorbereidingen was het tijd om de film te vertonen. Hans Oskam had ervoor gekozen om de geschiedenis van de kerk in twee verhaallijnen te vertellen. Een lijn werd verteld door Perpetua van Oers. Zij vertelde over het gebruik van voorwerpen en de betekenis van teksten en symbolen in de kerk. Douwe van den Berg (een moment in beeld als een soort van klokkenluider van de Notre Dame) vertelde over het ontstaan van de parochie, de geschiedenis van de bouw van de kerk, de ontwikkelingen en de uiteindelijke verkoop. Op ingetogen wijze waren de afwisselende interviews in de kerk opgenomen door cameraman Sven Hoevenaar waardoor een heel indringend en zelfs ontroerende documentaire is ontstaan. Het langdurige applaus na afloop was daar een goede weergave van.

De Oskam

Vele mensen werden bedankt op deze eerste filmavond. Een mooi project is afgerond. Douwe had een prijs voor de film: de Oskam, een speelse verwijzing naar een Oscar, die nog even niet aan de orde is. Hans heeft inmiddels alweer een idee voor een volgend plan. Hij hoopt op weer nieuwe samenwerkingen en dat gaat hem vast lukken.

Als er mensen zijn die de film willen zien: er zijn nog een paar plaatsen op dinsdag 18 februari om 19.00 uur in ’t Roerom. Aanmelden via het e-mailadres: administratie@erfgoedzwaluwe.nl.