Het water van de ijsbaan in Terheijden is al enkele jaren het decor van de traditionele nieuwjaarduik. Voor velen dé manier om na een gezellige oudjaaravond met oliebollen en champagne het nieuwe jaar in te luiden. Ook dit jaar was de organisatie van de Terheijdense Nieuwjaarsduik, ’t Houterom en ijsclub Terheijden, erin geslaagd een mooi evenement neer te zetten. Deze nieuwjaarsduik ging als enige in de gemeente Drimmelen wel door en dat was te merken aan het aantal deelnemers.

Door Marie-José Mol

Het jaar 2025 begon met een nieuwjaarsstorm. En dat is bijzonder te noemen. De laatste keer dat er een nieuwjaarsstorm plaatsvond, was in 1995. Als gevolg van de hevige wind, opkomend tij en springtij werden vele nieuwjaarsduiken afgelast, vooral in de kustgebieden. In de gemeente Drimmelen zijn er traditiegetrouw twee nieuwjaarsduiken: in Lage Zwaluwe en in Terheijden. Halverwege de ochtend van 1 januari werd bekend dat de nieuwjaarsduik in de Winput in Lage Zwaluwe werd afgelast. Vanwege de harde wind kon de veiligheid van de deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers niet worden gegarandeerd en veiligheid staat voorop, liet de organisatie weten. Al snel rees de vraag: gaat de nieuwjaarsduik in Terheijden wel door? Facebook en Instagram werden naarstig in de gaten gehouden. Tot grote opluchting van velen ging deze nieuwjaarsduik door.

Achtste nieuwjaarsduik Terheijden

Dit jaar vond de nieuwjaarsduik voor de achtste keer plaats. Te voet, op de fiets of met de auto kwamen dappere deelnemers aan bij de Laakdijk. Sommigen hadden de Unox-muts van voorgaande jaren al opgezet. Bij de entree ontvingen alle deelnemers een nieuwe Unox-muts.

Meer deelnemers dan voorgaande jaren

Het was koud en het stormde. De deelnemers verzamelden zich dan ook massaal in ’t Houterom waar ze zich opwarmden met koffie, thee of chocolademelk. Normaliter telt de Terheijdense nieuwjaarsduik zo’n 90 deelnemers. Dit jaar waren dat er veel meer, vermoedelijk door de afgelasting van de nieuwjaarsduik in Lage Zwaluwe. Ten opzichte van voorgaande jaren waren er ook veel meer kinderen aanwezig die de dappere sprong in het koude water waagden. Sommige deelnemers hebben gedurende die acht jaar nog geen nieuwjaarsduik gemist. Anderen hadden op oudjaarsavond besloten om een dag later het nieuwe jaar in te luiden met een plons in het water. “En als we iets beloven, dan doen we dat. Dus hier staan we dan. Maar waarschijnlijk is het de eerste en de laatste keer want wat is het koud,” vertelden zij. Er waren zelfs deelnemers uit Tilburg aanwezig. Zij waren speciaal voor de nieuwjaarsduik naar Terheijden gereden.

Voor een tweede keer het water in

Vriendengroepen, voetbalteams, gezinnen, maar ook individuen maakten zich iets voor 13.00 uur gereed op het gras voor ’t Houterom. Truien en broeken werden uitgetrokken en handdoeken werden klaargelegd. Toeschouwers waren eveneens massaal aanwezig om de dappere deelnemers aan te moedigen en om de plons in het water op beeld vast te leggen. Wethouder Harry Bakker heette de aanwezigen van harte welkom en riep de deelnemers op te blijven springen om warm te blijven. Er werd dan ook driftig met armen en benen gezwaaid, terwijl ondertussen gezellig met elkaar werd gekletst en er volop werd gelachen. Stipt om klokslag 13.00 uur telde de wethouder samen met de deelnemers af van 10 naar 0 waarnaar ze het water in sprintten. Sommigen lieten zich na enkele stappen al meteen op hun buik in het water vallen zodat ze helemaal nat waren. Anderen liepen tot hun knieën het water in. “Brr, te koud om er helemaal door te gaan hoor,” riepen ze. De meesten gingen uiteindelijk in het ondiepe water zitten of liggen om helemaal nat te worden. De deelnemers mochten dit jaar niet zwemmen in het water. Daar werd dan ook gehoor aan gegeven. “Het water was niet eens zo koud,” zei een deelnemer terwijl hij een handdoek om zich heensloeg. “Zo en nu gauw die soep halen,” zei een ander. Blije en lachende gezichten liepen het water uit. Ze waren trots dat ze het gure weer hadden getrotseerd en in het water waren gedoken. Sommigen liepen zelfs nog voor een tweede keer het water in. “We waren niet helemaal onder geweest en dat hoort toch wel,” verklaarden ze. Zelfs na het officiële aftelmoment kwamen nog diverse deelnemers aangelopen die op eigen initiatief het water inliepen. Na afloop werd er nog gezellig gekletst onder het genot van een kom dampende erwtensoep.

Zie verderop in jouw krant nog een (letterlijk) spetterende fotocollage van Gerard van Vugt.