Woensdag 13 november kwamen er 1200 mensen uit heel Nederland in Utrecht bij elkaar om ideeën uit te wisselen over duurzame energie. SAMEN Drimmelen was er bij. Nederland streeft een Nationaal Programma na, de Regionale Energie Strategie. Ook onze gemeente werkt hieraan mee.
Arjan Postma, de bekende boswachter van de televisie vergeleek de mens met een mier. Er zijn heel veel werkmieren die doen wat er gedaan moet worden, die anderen achterna lopen. Een enkele mier is een gekke mier, die net iets anders doet en anderen op ideeën brengt. En er zijn volgmieren, die de gekke mier volgen en zo ook een voorbeeld zijn voor de werkmieren. De mens is ook zo. We hebben mensen nodig die nieuwe wegen durven in te slaan.
Wie zal de gekke mier zijn in Drimmelen? Wie komt met een plan om Drimmelen in de toekomst energieneutraal te maken? Drimmelen heeft veel landbouwgrond. SAMEN Drimmelen vindt dat dit zo moet blijven. Een rijke investeerder kan landbouwgrond opkopen en dit stukje volleggen met zonnepanelen. Niet laten gebeuren, vinden wij. Zoek eerst naar andere mogelijkheden. In Utrecht zagen we dat er alternatieven zijn. We moeten werken volgens de zonneladder. De eerste tree is: Zo veel mogelijk zonnepanelen leggen op daken en gevels. Ik ken in onze gemeente nog veel gebouwen waar geen zonnepanelen op liggen. Duur? Het verdient zichzelf terug! Dan de tweede tree: het gebruiken van onbenutte terreinen in bebouwd gebied, b.v. tussen bedrijven. De derde tree is gebruik maken van b.v. vuilnisbelten, en bermen van spoor- en autowegen. En pas als laatste middel het gebruiken van landbouw- en natuurgrond. Dat je hier meer mee kunt bewijst een boer uit Oude Tonge, die een rijdend zonneveld heeft, zodat hij hieronder nog groente kan telen.
Als gemeente kun je hieraan werken. En komen we er zelf niet uit, dan is er de helpdesk Zonopwek. Hun advies is: ‘Samen het dak op voor een zonnige toekomst’. SAMEN Drimmelen wil zuinig zijn op onze grond.
Doe je mee: www.samendrimmelen.nl.
Groeten, Kees