Annemieke Doomen van de organisatie Bijenlandschap West-Brabant geeft vrijdag 15 november bij de Madese NatuurVrienden een lezing over wilde bijen en bestuivers.
Het ‘nut en noodzaak’ van een goed en gezond honingbijen en wilde bijenbestand en andere bestuivers moet intussen duidelijk zijn. Zonder deze groep insecten geen eten op het bord en geen biodiversiteit, zo simpel is het.
In Bijenlandschap West-Brabant werken ondertussen ruim 40 organisaties (waaronder de gemeente Drimmelen) samen aan het versterken van het leefgebied voor wilde bijen en andere bloem-bestuivers. Met projecten zoals ecologisch bermbeheer, bij-vriendelijke bufferstroken, rijke dijken en wijken wordt veel ervaring opgedaan met maatregelen ten behoeve van de wilde bijen in onze regio.
Het verspreiden van de kennis en ervaringen is één van de pijlers van Bijenlandschap West-Brabant. Beroepsorganisaties zoals de ZLTO, Suikerunie, maar ook gemeenten, imkerverenigingen, terrein beherende instanties steunen in raad en daad deze organisatie. Wetenschappelijke ondersteuning krijgen ze van de Universiteit Wageningen, kenniscentrum EIS en Naturalis. Daarbij blijft hun motto ‘doen-leren-beter doen’. Elkaar vragen blijven stellen en blijven leren. Veel mensen weten wel dat wilde bijen belangrijk zijn en dat het niet zo goed met hen gaat. Dat zelf of samen, actie ondernemen echt helpt is vaak nog minder bekend. Hoopgevend is dat iedereen kan helpen: van een balkon of schoolplein tot akker of park, overal liggen kansen om onze wilde bijen te ondersteunen. En nog mooier is dat iets doen voor de wilde bijen vaak niet zo moeilijk is. Als je, zoals wel vaker, maar weet waar je goed aan doet.
Wil je ook weten wat er al gebeurt of wat je zelf kunt doen?
Vrijdagavond, 15 november, 20.00 - 22.00 uur parkgebouw de Liniehof, Kievitstraat 3 in Made. Parkgebouw 19.30 uur open.