Bevrijdingsconcert dat op zaterdagavond 2 november in de Gummaruskerk in Wagenberg werd gehouden. En dat doel is meer dan waargemaakt. Het was een memorabel bevrijdingsconcert waarin Harmonie OVU, Djazzkefet en LEMonade zorgden voor een indrukwekkend muzikaal eerbetoon. Afwisselend werden herkenbare composities en liedjes die betrekking hebben op de oorlogsperiode, de bevrijding en de tijd die we sindsdien in vrede leven ten gehore gebracht. Samen met de onbekende soldaat en enkele ‘living statues’ van Toneelvereniging Wagenberg werd dit een avond om niet te vergeten.
Door Marie-José Mol
Elektrische waxinelichtjes in windlichten wezen de weg naar de ingang van de kerk. Binnen stonden aan de zijkant van elke bank diezelfde kaarsjes. De Poolse en Nederlandse vlaggen hingen hoog in het middenpad, waar ook enkele ‘living statues’ stonden. De acteurs bleven in hun rol en keken gefocust naar de menigte. Ze hadden de Nederlandse vlag in hun hand. Aan de zijkant salueerde de onbekende soldaat bij een legertruck. Daarnaast werd de impact van de oorlog inzichtelijk gemaakt via schilderijen waarop beschadigde huizen, kerken en andere gebouwen waren afgebeeld. Die schilderijen waren door de heemkundekringen geleverd.
Een afwisselend programma van ingetogen en opzwepende muziek
De organisatie in handen van Stichting Behoud Gummaruskerk, Harmonie OVU en Djazzkefet heeft gezorgd voor een avondvullend programma van afwisselend ingetogen en opzwepende muziek. De ene keer klonken alleen de muzikale noten van Harmonie OVU en/of Djazzkefet. Een andere keer werden de muzikale klanken vergezeld door zang van Manon (zangeres Djazzkefet) en LEMonade (zangeressen Linda, Eveline en Marije), die zowel als trio als individueel optraden. Een voice-over kondigde met een radio-achtige sound elk lied aan en legde tevens de keuze voor het betreffende lied uit. In een volle Gummaruskerk, er waren ruim 300 kaarten verkocht, genoot iedereen van het muzikale eerbetoon.
Laten we onze vrijheid koesteren
Nadat het eerste lied ‘Where Eagles Dare’ had geklonken, was het woord aan burgemeester Boy Scholtze. Hij stond stil bij het feit dat Wagenberg zwaarbevochten was tijdens de oorlog en veel verliezen en verwoestingen heeft gekend. Ook refereerde hij kort naar de huidige situatie in de wereld waarin vrijheid onder druk staat en we ons leven in vrijheid moeten koesteren. Hij gaf aan trots te zijn op dit bevrijdingsweekend waarin meerdere bevrijdingsactiviteiten plaatsvonden.
“Vanavond klinken de klanken van vrijheid opnieuw en gaan we genieten van een prachtig bevrijdingsconcert.” Ook bedankte hij zijn Poolse collega dhr. Bratborski, burgemeester van Kozmin, voor zijn aanwezigheid. Dhr. Bratborski richtte eveneens enkele woorden tot de aanwezigen. Vervolgens werden achtereenvolgens het Poolse en het Nederlandse volkslied gespeeld, terwijl de aanwezigen gingen staan. Daarna volgde ‘To my Conuntry’ van de Nederlandse componist Bernard Zweers. “Dit koraal is afkomstig uit het tweede deel van zijn derde symfonie, getiteld ‘Aan mijn vaderland’. Ter gelegenheid van de 50e bevrijding van Nederland werd dit koraal bewerkt,” vertelde de voice-over. Terwijl het publiek genoot van de muzikale klanken, werden op een scherm indrukwekkende beelden vertoond van de bevrijding in 1945.
Filmbeelden ondersteunden de muziek
‘Pennsylvania 6-5000’, het ingetogen ‘Door de wind’ en het swingende ‘In the Mood,’ werden gevolgd door ‘Hindenburg’. Op filmbeelden was te zien hoe in 1937 de Hindenburg verongelukte en in brand vloog. Natuurbeelden werden vertoond toen ‘What a wonderfull world’ werd gezongen. Een tijdloze ode aan liefde was te horen in het uptempo nummer Orange Coloured Sky, waarbij menigeen meebewoog op het ritme van de muziek. Ademloos luisterde iedereen naar het prachtig gezongen ‘Laat me’. ‘Sound of Silence’ en ‘Soldaat van Oranje’ werden ook ten gehore gebracht.
De pauze was een mooie gelegenheid om te kijken bij de ‘living statues’ en bij de onbekende soldaat, om de schilderijen te aanschouwen en om gewoon gezellig bij te kletsen. De nodige “wauw, wat is dit mooi”, was al te horen.
Een eerbetoon aan de helden van Normandië
Plotseling ging het luchtalarm af, het teken dat de pauze voorbij was en het muzikale spektakel verder ging. En ook na de pauze stond een afwisselend repertoire op het programma van liedjes die een ode brachten aan de liefde (Blue Skye en Beyond the Scene) en songs die herinneringen aan de oorlog met zich meebrachten zoals ‘Arromanches.’ Een eerbetoon aan de helden van de landingen in Normandië. Op filmbeelden waren die landingen en de daaropvolgende gevechten te zien. Toen ‘Ons Dorp’ werd gezongen, werden fragmenten van Wagenberg uit 1957 vertoond. Herkenning voor sommigen, verbazing voor anderen. De Boogiewoogie/Starsisters-medley, een swingend liedje dat grote invloed had in die tijd, mocht niet ontbreken. Het publiek klapte mee met de bijzondere versie van de mix van ‘Colonel Bogey en Longest Day’. Voordat het laatste lied ten gehore werd gebracht, richtte Addy Janssens (voorzitter Harmonie OVU) nog enkele dankwoorden aan iedereen die heeft meegeholpen om deze avond tot een memorabele avond te maken, met in het bijzonder aan dirigent Jan van den Brandt, geluidstechnicus Geert de Vries en alle vrijwilligers. Na een speciaal dankwoord aan de Poolse burgemeester werd het laatste lied ‘We’ll meet again’ ingezet, waarbij alle musici op het podium stonden en iedereen de op het scherm geprojecteerde songtekst, meezong.
Het publiek was zeer enthousiast over deze avond. “Wat was dit geweldig”, “Wat hebben jullie iets moois neergezet”, “Dit is een avond om nooit te vergeten”, ”Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar dit overtreft alles”, “Ik kwam hier om mij Poolse schoonvader te eren. Dit was zo mooi, dat doet me goed”, zijn slechts enkele van de vele opgetogen reacties.
Het doel van dit bevrijdingsconcert om met een onvergetelijk muzikaal eerbetoon de 80-jarige bevrijding te herdenken, is dan ook meer dan geslaagd.