Er wordt hard nagedacht en gewerkt aan het bieden van passende zorg in de toekomst. Het is bekend dat de samenleving steeds verder vergrijst door de hogere levensverwachting. In het jaar 2000 was het grootste deel van de bevolking werkzaam maar in de nabije toekomst ligt dat heel anders. Steeds meer mensen vallen in de ouderencategorie. Het goede nieuws is wel dat mensen steeds langer fit blijven en daardoor langer kunnen bijdragen aan de samenleving en langer zelfstandig kunnen blijven.

Door Kitty Lokate

Op 30 oktober jl. was het de landelijke dag voor de zorg van morgen. Op deze dag heeft Elly Akkermans in Cultureel centrum Plexat te Wagenberg een symposium georganiseerd met dit thema. Elly was dit jaar 40 jaar werkzaam bij Thebe wijkverpleging en het was haar wens om dit jubileum te vieren met een middag waarin verschillende organisaties bij elkaar gebracht werden om elkaar te informeren, de zorgen te delen, de mogelijkheden uit te wisselen en vragen te stellen over de toekomst. Het was een meer dan geslaagde bijeenkomst.

Dorien Korthout, ledenconsulent van Thebe Extra vertelde dat de kruisvereniging in 1919 door nonnen opgericht is. Sinds die tijd is er veel veranderd en de huidige ledenvereniging Thebe probeert samen met mensen op te lopen door middel van huisbezoeken, activiteiten organiseren en netwerken opbouwen. Het ‘leden voor leden’ principe, de kracht van het samendoen, is onveranderd gebleven. Voor burgerinitiatieven bestaat er de mogelijkheid om geld aan te vragen via het stimuleringsfonds.

Stichting Welzijn Ouderen (SWO) van de gemeente Drimmelen heeft als missie mensen sociaal in beweging te houden en hun leven zoveel mogelijk zelf vorm te geven. Peter Franken, directeur van SWO geeft aan dat tegenwoordig 83% van de vrijwilligers ouder zijn dan 65 jaar, de leeftijd waarop men vroeger als mens ‘op’ was. Dat geeft kansen om sterker uit de vergrijzing te komen want mensen geven steeds langer iets terug aan de maatschappij en hebben kennis en wijsheid opgebouwd.

Woonvizier is een woningcoöperatie met bijna 3000 huurwoningen in de gemeente Drimmelen en het dorp Moerdijk. Karin Marijnissen, buurtbeheerder gaat op bezoek bij mensen met woonwensen en probeert een passende oplossing te bedenken. Zij wil graag mensen stimuleren om na te denken over het wonen in hun toekomst. Tijdig verhuizen kan veel narigheid voorkomen. Woonvizier heeft verschillende projecten kunnen realiseren, zoals de nieuwbouw van de levensbestendige appartementen de van Gilslaan in Made, de woningen aan de Markstraat in Terheijden en van de Ganshoek in Lage Zwaluwe. Het hoofdkantoor in Made is verbouwd. Doordat de medewerkers meer de huurders opzoeken is minder kantoorruimte nodig. Op de bovenverdieping zijn sociale huurappartementen gebouwd.

Stella Terlouw, beleidswerker van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gaf het belang van de algemene voorzieningen in elk dorp aan. Het open kunnen houden van de dorpshuizen en de Samenloop in Lage Zwaluwe dragen daadwerkelijk bij aan het welzijn van ouderen. Er is een grote sociale cohesie. Er worden daar vele activiteiten en maaltijden georganiseerd ter bestrijding van eenzaamheid en het langer actief houden van mensen. Niet alle voorzieningen en hulpmiddelen kunnen blijvend uit gemeenschapsgelden betaald worden. Daarom wordt er een beroep gedaan op de eigen regie en middelen om die mensen die het echt niet kunnen betalen te kunnen blijven helpen.

Huisarts Karin van Haaren ziet een toename van het aantal spreekuurbezoeken en complexere vragen. Zij ziet preventie van klachten in de vorm van gezond leven en het positief in het leven staan. Iemand die een goed sociaal netwerk heeft, doet meestal minder een beroep op zorg, blijft langer fit. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van praktijkondersteuners voor de huisartsen. Zij komen bij de client op bezoek om tijdig te kunnen reageren op mogelijke problemen om crisissituaties te voorkomen. Ook beoordelen van de urgentie van de hulpvraag door het online voorbereiden van een consult is in ontwikkeling. Voordeel hiervan is dat een verwijzing of aanvraag direct naar het goede adres of persoon wordt gestuurd. Het is voor iedereen, ook voor de huisartsen nog echt wennen.

Evelien van Beurden, careconsulent bij Medipoint biedt hulpmiddelen ter ondersteuning thuis vanuit de zorgverzekeringswet en de wet maatschappelijke ondersteuning, vat de toekomst als volgt samen: er is een significante transitie in de zorg nodig. Ouderen zorgen zolang als het kan voor zichzelf, thuis en met behulp van de digitale mogelijkheden. De ouderen van nu zijn misschien nog niet zo handig met digitaal werken maar dat zullen de ouderen van de toekomst wel zijn. Te denken valt aan het ook door Karin van Haaren genoemde online voorbereiden van een consult bij de huisarts, vragen stellen via een app, informatie opzoeken op internet en ook het gebruik van robot Tessa.

De volgende missie hierop volgend is om bijeenkomsten te organiseren om in gesprek te gaan met de ouderen wat ze nodig hebben om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, want het is beter om vraaggericht te werken dan aanbodgericht. Vele organisaties zijn bezig om zorg op maat te kunnen bieden en daar worden vele mooie resultaten mee bereikt.