Hooge-Zwaluwe – Zondag 6 oktober organiseerden Cedric en Gerdy Bousché op het Veld voor Verder in Hooge Zwaluwe een Boomspiegelfeest. Belangstellenden kregen uitleg over de diversiteit aan boomspiegels, over de wijze waarop bomen boomspiegels creëren en hoe burgers de boomspiegels kunnen beïnvloeden. Ook aan kinderen was gedacht. Zij konden een quiz maken, kastanjes roosteren of bijengaatjes boren.
Door Marie-José Mol
De in 2020 opgerichte Stichting GuerillaGardeners is de initiatiefnemer van het jaarlijkse Boomspiegelfeest dat dit jaar plaatsvond van 28 september tot en met 6 oktober. De stichting heeft als missie tegels en stenen te verruilen voor groen. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor het welbevinden van mensen, dieren, bomen en planten. Steeds meer burgers en organisaties volgen de visie van deze stichting en verruilen grijs voor groen. Ook Cedric en Gerdy Bousché zijn voorstanders van een groene omgeving. In de gemeente Drimmelen hebben zij diverse grote projecten waarmee ze de biodiversiteit willen verbeteren, burgers kennis willen laten maken met hetgeen de natuur te bieden heeft en bovendien verbinding willen creëren met anderen.
Een walhalla voor de natuur
Zo’n 20 jaar geleden startten ze in Hooge Zwaluwe met het Veld voor Verder. “We begonnen destijds met een moestuin die al snel uitgroeide tot een voedselbos. Inmiddels is het terrein een walhalla voor talloze (fruit)bomen en struiken en een paradijs voor kleine zoogdieren, vogels, vlinders, bijen en andere insecten. De meeste bomen zijn zaailingen, een enkele boom is geplant, zoals de kiri-boom. Ze willen zoveel mogelijk mensen inspireren en daarom organiseren ze regelmatig activiteiten. Deze keer stond het Boomspiegelfeest op de agenda.
Wat is een boomspiegel?
Een boomspiegel is het stuk grond rondom de stam van de boom. De boomspiegel kan zanderige grond bevatten, maar ook begroeid zijn met andere planten. Dat kan natuurlijke beplanting zijn of beplanting aangelegd door mensen. In de ideale situatie is de boomspiegel minstens zo groot als de kruin van de boom. Met belangstellenden maakte Cedric Bousché een wandeling langs de diverse bomen, terwijl hij uitleg gaf over het verschil van boomspiegels.
De boomspiegels van een eik en linde
Zo staan er in de boomspiegel van een eik volop brandnetels en ander groen. De linde laat van nature haar takken hangen, ook de takken onderaan de stam zodat die de grond raken. Daardoor creëert de boom zelf een zanderige, maar vooral schaduwrijke boomcirkel. “Elke boom heeft zijn verhaal. Elke boom heeft andere wensen. Vaak snoeien mensen die onderste takken van een linde zodat er voldoende licht is voor de planten die ze er plaatsen. Dat is echter de wens van de mens. Het is belangrijk om je af te vragen of dat ook het beste voor de boom is. In het geval van de linde is het belangrijk om niet te snoeien en zo een schaduwrijke boomspiegel te laten ontstaan.” Geboeid luisterden belangstellenden naar zijn verhaal. “En valt een boom om, dan ontstaat van nature een nieuwe langwerpige boomspiegel.” Ook legde hij uit hoe dieren de verschillende boomspiegels gebruiken en waarom het belangrijk is noten en vruchten te laten liggen.
Boomspiegel van een 20 jaar oude eik
Om duidelijk te maken hoe groot de boomspiegel van een 20 jaar oude eik is, waren er stokken rondom de boom gezet die de boomspiegelgrens markeerden. De omtrek is zo’n 29 vierkante meter. Rondom een berk is te zien hoeveel deze boom van de omgeving vraagt. Het gras is gelig van kleur, een teken van droogte. De ceder is weer een boom die zich gemakkelijk aanpast aan de omgeving en er daarom in veel landen net iets anders uitziet.
Tamme kastanjes roosteren is leuk
Ook voor kinderen waren er activiteiten georganiseerd. Tijdens een quiz konden ze vragen beantwoorden over het leven in en rondom de boom, en het leven onder de grond. Daarnaast konden ze gaatjes boren in een stuk boomstam om zo holletjes voor bijen te maken en ruimtes voor paddenstoelen te creëren. Benthe, Maartje en Jilde waren samen met hun vader Jordie naar het Veld voor Verder gekomen. De kinderen schraapten met een mes de bast van een dunne tak en kerfden er figuren in. “Ik heb een toverstaf gemaakt,” zei Jilde terwijl hij trots zijn toverstaf in de lucht hield. Op de vuurkorf stond een koekenpan waarin de tamme kastanjes zorgvuldig door Maartje werden weggelegd. “We bakken ze vijf minuten in de pan, daarna roosteren we ze nog even op het vuur en vervolgens eten we ze,” vertelde vader Jordie. Hij vindt het belangrijk dat zijn kinderen ook de basisbeginselen van de natuur leren. “Ik kan de projecten van Cedric en Gerdy dan ook enorm waarderen. Zij zorgen voor verbinding en dat vind ik mooi.”