Nee, het gaat hier niet om een pizza en ook niet over het bekende vioolconcert van Vivaldi. Het gaat over... echt waar... een bloemenveldje!

In de gemeente Drimmelen zie je steeds meer mensen, waaronder ook de gemeente zelf en lokale natuurverenigingen, die de biodiversiteit willen verbeteren door het inzaaien van wilde (inheemse) bloemen die voeding en ‘onderdak’ bieden aan bijen, hommels, vlinders en andere nuttige maar ook mooie insecten. Soms gebeurt dit in eigen tuin of in boomspiegels en worden er op diverse plaatsen binnen de gemeente bloemenveldjes gecreëerd.

Vaak loop ik met mijn hond langs zo’n veldje en geniet ik vooral halverwege het voorjaar en de zomer van alles wat daar groeit, bloeit, vliegt en zoemt. Soms zie ik mensen foto’s maken als het veldje op z’n mooist is en soms zie ik mensen meewarig kijken... als de hoogtijdagen van het veldje voor dat jaar voorbij zijn en veel uitgebloeid en soms verdroogd is.

Net zoals velen kijk ik liever naar een bloemenveld als alles mooi groen is en alles in bloei staat... het liefst het hele jaar door. Helaas werkt dat niet zo met een bloemenveldje. Zoals de titel al zegt; een bloemenveld kent vier jaargetijden en heeft deze ook alle vier nodig om steeds weer ‘tot bloei’ te komen!

Eigenlijk lijkt de levenscyclus van een plant of bloem een beetje op die van de mens; we worden geboren, we groeien op, we worden volwassen en krijgen kinderen (althans vele van ons) we worden ouder en verlaten uiteindelijk deze wereld. Bij bloemen en dus ook het bloemenveldje gebeurt hetzelfde, zij het allemaal wat sneller. In een jaar doorloopt het alle fase van het leven …. verdeeld over de vier jaargetijden … jaar in en jaar uit!

Om maar met de lente en de zomer te beginnen. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, vindt in het voorjaar het kiemen van de zaden plaats en beginnen twee- of meerjarige planten nieuw groen aan te maken. Alles begint tot leven te komen! Afhankelijk van de soort … en het weer.. . komen de eerste bloemen zo rond april/mei tevoorschijn. Dit proces gaat door tot het einde van de zomer, waarbij de soort plant bepaalt wat wanneer bloeit. Het mooiste is, voor ons en de insecten, dat er gedurende deze periode steeds wat bloeit. Als de bloemen uitgebloeid zijn, begint de zaadvorming en het rijpen van het zaad. Planten die vroeg bloeien zullen dat vanzelfsprekend eerder doen dan laatbloeiende planten. Hoewel het wel mooier zou zijn om in een bloemenveldje deze drogende en waarschijnlijk bruinende stengels weg te halen, is dat voor de planten en het bloemenveldje natuurlijk niet goed! Als er geen nieuw zaad komt, stopt de levenscyclus van de plant en verdwijnt deze, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Hoe meer er uitgebloeid raakt en hoe verder we in de zomer/begin herfst komen, des te bruiner en lelijker wordt een bloemenveldje... althans om naar te kijken.

Het echte ‘wonder’ gaat nu pas plaatsvinden. Door de afstervende bloemen en planten in het najaar en de winter ontstaat er qua aanzien een wanordelijk stukje veld … maar dit alles zorgt wel voor schuilplaatsen en voeding voor insecten en planten! Een plekje waar de eitjes en rupsen van vlinders veilig zijn. Een paradijs voor hen! Zo constateerden we afgelopen voorjaar dat er honderden lieveheersbeestjes hadden overwinterd in het bloemenveldje. Ook waren er volop kevertjes. Tja, ook dat zou je blij moeten maken... ook als er even geen bloemen staan te bloeien.