Onze jeugd is de toekomst van onze Drimmelen. We moeten daarom zo veel mogelijk helpen. Maar de jeugdhulp staat onder druk. Steeds meer jongeren hebben hulp nodig, de kosten stijgen en de wachtlijsten worden langer. Hoe gaat de gemeente Drimmelen hiermee om? We kregen informatie van enkele ambtenaren die hieraan werken.
Dit probleem zien we allemaal, ook op het gemeentehuis. Daarom is er een samenwerking ontstaan tussen verschillende gemeentes: Altena, Geertruidenberg, Breda, Oosterhout en Drimmelen. Samen hebben zij een strategieplan opgesteld om de kinderen zo goed mogelijk te helpen.
Als er een probleem met een kind is moet je dit zo snel mogelijk oplossen. Opvoeders kunnen hiermee naar een huisarts gaan. Die kan je doorverwijzen naar een specialist. Consultatiebureaus kunnen je ook doorsturen. Dan gaat het kind naar school. Leerkrachten proberen de kinderen zo goed mogelijk te helpen. Niet te lang aanmodderen, maar op tijd naar de intern begeleider gaan, die dan ook weer op tijd moet doorsturen.
De gemeentes werken ook met een Stevig Lokaal Team: mensen uit de omgeving van het kind, gemeenteambtenaren en gespecialiseerde jeugdhulpverleners bespreken samen wat de beste oplossing is voor het kind.
Drimmelen en Geertruidenberg hebben samen het Centrum voor Jeugd en Gezin opgericht. Hier kunnen jongeren tot 23 jaar geholpen worden. Professionals helpen op alle nodige gebieden. De jongeren kunnen hier een of meer keren per week terecht, of een professional komt bij de jongeren thuis.
SAMEN Drimmelen vindt dat deze organisatie goed wordt opgezet. De oplossing is dan alleen nog maar afhankelijk van de mensen waar de kinderen mee te maken krijgen. Stelt de huisarts de juiste diagnose? Ziet men op het consultatiebureau waar een kind mee worstelt? Doorzien de leerkrachten op de basisschool het kind? Helpen zij op de juiste manier? Denken de leraren op de middelbare school voldoende mee? Worden de opvoeders en jongeren op het gemeentehuis voldoende serieus genomen? Het blijft mensenwerk. Bij een plotseling probleem is er altijd nog het Crisis Interventieteam: 0800-5099. Laten we SAMEN voor onze jeugd zorgen: www.samendrimmelen.nl.
Groeten,
Kees