Made heeft veel bijzondere (oud) inwoners. Denk aan: Oos Jaas (het Mayse carnavalssymbool), Godfried Schalcken (de beroemde lichtschilder die ook in ’t Louvre hangt) en Gianni Romme (de gouden Olympische schaatser). In dat rijtje mag zeker ook Marius van Stokkom niet ontbreken.
Door Michiel Peeters
Waarom? De wijnboer overleed in maart van dit jaar, maar was dé wijnpionier (samen met de Apostelhoeve in Zuid-Limburg) van Nederland. Hij, de ingenieur voedseltechnologie op de destijds noordelijkste wijngaard van Europa en Hugo Hulst, de Maastrichtse fruitteler en toenmalige eigenaar van de zuidelijkste wijngaard van Nederland. Samen zorgden zij ervoor dat de druiventeelt en daarmee de wijnmakerij, na de Napoleontische tijd, weer in vaderlandse aarde kon groeien en bloeien, beter gezegd, aarden!
Rudy Schellekens, al vijf jaar de nieuwe eigenaar van de Madese wijngaard, vond het daarom toepasselijk dat die leermeester toch zeker niet vergeten mocht worden. In de befaamde ‘rij nul’ – ook bekend als het pislaantje – plantte hij samen met zijn vrijwilligers een heus straatnaambordje met daarop de tekst ’Marius van Stokkomlaan, wijnpionier sinds 1977 (1946-2024)’. Weduwe Marthe van Stokkom en dochter Cindy onthulden samen het bord ten overstaan van een vijftigtal vrijwilligers.