De vorige editie van ons periodiek (nummer 76) was geheel gewijd aan de rooms-katholieke pastorie in de Kerkstraat. Dit prestigieuze gebouw, nog steeds beeldbepalend te Made aanwezig, vormt het belangrijkste oogmerk van de in 1879 in Made nieuw benoemde pastoor Petrus Kemps. De pastorie krijgt binnenkort een nieuwe bestemming, al blijft het gebouw (gelukkig) wel in stand.

Dodenherdenking

Deze keer richten we onze aandacht vooral op de Tweede Wereldoorlog; aanleiding hiervoor is de toespraak, die onze voorzitter Louis van Suijlekom dit jaar hield bij de dodenherdenking op 4 mei. Binnen het gebied van de voormalige gemeente Made en Drimmelen zijn gedurende deze oorlog tenminste vier militaire vliegtuigen gecrasht. Dit was op de Petrusplaat, bij de polder Turfzakken, de Oranjepolder bij Hank en Polder het Malleland bij Oud-Drimmelen Elk jaar komen tijdens de dodenherdenking de namen weer in onze herinnering van de jonge mannen, die tijdens de oorlog ’40 – ’45 voornamelijk in de luchtgevechten in onze gemeente het leven lieten. Net 20 jaar waren zij; bijna onvoorstelbaar. Louis zorgt ervoor dat ook via ons periodiek De Klok de herinnering aan deze mannen bewaard blijft.

Criminaliteit

Was Made vroeger dan een dorp van vechtersbazen, dronkenlappen en messentrekkers? Al eens eerder stelden wij ons die vraag. Aan de hand van criminele vonnissen -uitgesproken in rechtbanken te ’s-Hertogenbosch en Breda tussen 1811 en 1930- konden wij toen vaststellen dat de vergrijpen van Madenaren zeker niet erger waren dan die van inwoners uit ons omliggende dorpen als Zwaluwe, Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Criminaliteit en misdaad waar we ook enig begrip voor konden opbrengen. De omstandigheden waaronder duizenden streekgenoten ruim honderd jaar geleden leefden, waren niet best. Slechte woningen, lichamelijk zware werkzaamheden, lange arbeidstijden, een medische wetenschap die nog niet ver ontwikkeld was, onderwijs dat slechts toegankelijk was voor de beter gesitueerden en drank die altijd volop verkrijgbaar was. Gerustgesteld door de cijfers konden we toen vaststellen dat te Made van excessieve criminaliteit geen sprake moet zijn geweest.

Maar dan toch een verhaal, dat Julien Mariman ons vertelt over een stukje criminaliteit in het Madese café-leven rond 1890. Opmerkelijk is, dat deze verhalen blijkbaar te vinden zijn in kranten uit veraf gelegen regio’s en meestal niet in het plaatselijk nieuwsblad. Maar weinig fraai voor het dorp is het wel.

We besluiten deze zomereditie met een lijst van namen van 14 voormalige dorpsgenoten die dienden in de legers van Napoleon.

De Klok 77 is voor slechts drie euro verkrijgbaar bij de Primera in de Marktstraat, de bibliotheek in de Bernardus of de secretaris van de vereniging, Gerard Thijssen, Rozenbloemstraat 34 te Made.

Iedere dinsdag ’s morgens tussen tien uur en twaalf uur bent u ook welkom in de huisvesting van de heemkundekring in de Bernardus. Tijdens deze ochtenden is niet alleen De Klok verkrijgbaar, maar kunt u geïnformeerd worden over onderwerpen die met de geschiedenis van Made en Drimmelen te maken hebben. Bent u benieuwd naar vroegere eigenaren van het huis waar u nu woont, beschikt u over foto’s die van belang zijn voor de historie van beide dorpen, of bent u gewoon benieuwd naar de activiteiten van de vereniging? Wij zien u graag op dinsdagochtend in de Bernardus.