Vrijwilligers houden de maatschappij draaiend. In een maatschappij die getekend wordt door vergrijzing, individualisme en personeelstekorten, bieden vrijwilligers de helpende hand. Belangeloos zetten zij zich in voor allerlei werkzaamheden in allerlei branches. Om de vrijwilligers van de gemeente Drimmelen te bedanken voor hun inzet, organiseerde SWO Drimmelen op donderdagmiddag 11 juli een zomerborrel bij café ’t Roer Om in Lage Zwaluwe.
Door Marie-José Mol
Ruim 85 van de 236 vrijwilligers die bij Stichting Welzijn en Ondersteuning (SWO) Drimmelen bekend zijn, hadden zich aangemeld voor de gezellige zomerborrel. En wat hebben ze genoten. Bij aankomst werden ze hartelijk welkom geheten door het duo Susan en Pim. Zij waren verkleed als matrozen en praatten de middag aan elkaar. Daarbij bleven ze in hun matrozenrol en spraken dan ook geregeld in scheepstermen, wat voor de nodige lachsalvo’s zorgde. De vrijwilligers namen plaats in de stralende zon op het terras of binnen in het knusse café. In groepjes zaten ze bij elkaar. Al snel raakten ze met elkaar in gesprek en werden ervaringen uitgewisseld. Aan gesprekstof was er dan ook geen gebrek. Belangstellend luisterden ze naar elkaars verhalen over hun werk als buddy, gastvrouw, chauffeur, intaker of medewerker van de klussendienst. Overigens zijn dit slechts enkele voorbeelden van de vele vrijwilligerswerkzaamheden die er in de gemeente plaatsvinden.
Zonder jullie hulp gaat het niet
Nadat iedereen was voorzien van een hapje en een drankje was het tijd voor het officiële gedeelte. Matroos Susan heette iedereen van harte welkom. “Met deze zomerborrel willen we jullie bedanken voor jullie inzet want zonder jullie hulp gaat het niet. Vandaar dat we jullie deze middag eens heerlijk in het zonnetje willen zetten. Geniet ervan.” Haar collega-matroos Pim vertelde dat hij aan het eind van de middag de vrijwilligers zou verblijden met een speciaal gedicht dat hij die middag zou schrijven aan de hand van anekdotes en gesprekken met vrijwilligers. Om in scheepstermen te blijven, kondigde Susan directeur Peter Franken aan op een bijzondere manier. “Elk goed schip wordt bestuurd door een kapitein. Hij bepaalt de koers van het schip. Gaan we goed of dienen we het roer om te gooien? SWO heeft ook een kapitein. Ik geef het woord aan Peter Franken.”
Samenlevingsopbouw, blended werken en hercertificering
Nadat ook hij de vrijwilligers had geprezen om hun inzet, stond Peter Franken stil bij drie belangrijke ontwikkelingen waarmee SWO te maken heeft: samenlevingsopbouw, blended dienstverlening en hercertificering van het vrijwilligerskeurmerk Goed Geregeld. Bij samenlevingsopbouw gaat het vooral om de medeverantwoordelijkheid van bewoners voor hun eigen woon- en leefomgeving en voor de relaties tussen bewoners onderling. Mensen die bij elkaar in de straat wonen, kunnen elkaar bijvoorbeeld vaker opzoeken waardoor de saamhorigheid toeneemt. In de gemeente start een pilot gericht op samenlevingsopbouw waarbij SWO ook betrokken is. De tweede ontwikkeling, blended dienstverlening, wordt naast de bestaande fysieke dienstverlening opgericht waardoor mensen de mogelijkheid hebben om digitaal allerlei zaken te regelen zoals declaraties invullen of aanmelden voor cursussen. Het traject voor hercertificering van het vrijwilligerskeurmerk Goed Geregeld is inmiddels gestart. Een onderdeel daarvan is een tevredenheidsonderzoek onder de vrijwilligers. Voor deze middag was dan ook een digitale vragenlijst opgesteld die de vrijwilligers konden invullen door een QR-code te scannen.
Vrijwilligers zijn onmisbaar
Daarna was het woord aan wethouder Jürgen Vissers die als vervanger van wethouder Harry Bakker aanwezig was. Hij stond stil bij de toenemende druk op vrijwilligers door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en gaf aan hoe belangrijk preventie is. Hij verwees daarbij naar het project Zorgzaam Dorp Made, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). “Het is belangrijk om te blijven uitdragen hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor de maatschappij. Vrijwilligers zijn onmisbaar,” besloot hij.
De coördinatie vind ik ontzettend leuk
Na deze woorden werd de borrel voorgezet. De vrijwilligers spraken volop met elkaar. Wim Joosen is sinds 2013 vrijwilliger. “Na mijn pensionering raakte ik in het bekende spreekwoordelijke ‘zwarte gat’. In ’t Carillon las ik over het project Wonen met Gemak. Ik heb me daarin verdiept, vond het interessant en ben er vrijwilliger geworden. Later werd ik coördinator van de klussendienst van SWO. Mensen kunnen kleine klussen, zoals schilderijen ophangen of een deurbel repareren, aanmelden bij de klussendienst en ik regel dan een vrijwilliger om die klus uit te voeren. Die coördinatie vind ik ontzettend leuk om te doen. Bovendien sluit het perfect aan bij mijn werkervaring. Ik heb altijd in de bouw gewerkt, eerst als timmerman, later als uitvoerder. En ik geniet ervan dat ik op deze manier mensen kan helpen.”
De middag werd afgesloten met een optreden van Susan en Pim waarbij Pim zijn zelfgeschreven gedicht voorlas. De vrijwilligers straalden. “Zo’n middag laat zien dat je werk gewaardeerd wordt en dat is leuk,” vertelden meerdere vrijwilligers. Ze hebben dan ook genoten van de SWO zomerborrel.