Wie geniet er niet van een dartelende vlinder, of staat even stil om een vlinder op een bloem beter te kunnen bekijken? Wie een bloeiende vlinderstruik heeft, de naam zegt het al, weet dat vlinders daar op af komen. Maar er is meer te vertellen over vlinders. Met die kennis lukt het beter om ze in je tuin en op je balkon uit te nodigen.

Een vlinder begint zijn leven als rups. De rups komt uit een eitje dat is gelegd op een plant die door de rups lekker wordt gevonden. Deze zogenaamde waardplanten zijn onmisbaar voor de vlinder om zich voort te planten. Als het zo ver is ontpopt de rups zich tot een vlinder. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in planten zit. Omdat de vlinder een koudbloedig dier is fladdert hij niet zomaar weg; daarvoor moet het zeker 20 graden zijn. In het najaar gaan de vlinders in winterrust, als vlinder, pop, rups of eitje.

Op de website van de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) kun je opzoeken welke waardplanten nodig zijn voor welke soort vlinders. Je ziet daar dat heel veel bomen en planten door verschillende soorten vlinders gebruikt worden om hun eitjes op te leggen. Sommige vlinders zijn heel kieskeurig. Zo zitten de rupsen van koolwitjes op, inderdaad, koolplanten. Op brandnetels zie je de rupsen van de kleine vos, de dagpauwoog en de atalanta.

Op de website vind je ook een overzicht van planten die het hele vlinderjaar door beschikbaar zijn voor nectar. In het voorjaar zijn dat bijvoorbeeld longkruid, judaspenning, viburnum en muurbloemen. Het is nu zomer en dan zijn lavendel, de vlinderstruik en ijzerhard beschikbaar. Later in de zomer komen daar sedum en herfstaster bij. En in het najaar is klimop een echte vlindertrekker. Als er niet veel nectar meer beschikbaar is zijn sommige vlinders, waaronder atalanta’s en dagpauwogen dol op rottend fruit. Voor een echte vlindertuin heb je dus waardplanten nodig en nectarplanten, bij voorkeur veel verschillende soorten. Vlinders voelen zich verder prettiger in een omgeving waar variatie is in zowel hoge als lage planten. Daar kunnen ze de weg beter vinden, en de vrouwtjes en de mannetjes elkaar.

Dus wil je vlinders in je tuin, zorg dan als het even kan voor een biodiverse tuin, die je niet winterklaar maakt zodat de vlinders het volgende jaar weer een kans hebben.

En hoe zit het met vlinders op je balkon? Ook daar kun je vlinders naartoe lokken! Er is in de gemeente Drimmelen geen enkel balkon waar geen vlinders kunnen komen. Sommige soorten kunnen gemakkelijk de hoogste verdiepingen bereiken, bijvoorbeeld de kleine vos en de atalanta. Let er wel op dat de planten in de zon staan en als het even kan over de rand van het balkon hangen. Dan kunnen de vlinders ze gemakkelijker vinden. De Vlinderstichting beveelt onder andere aan (laagblijvende) verbena, muurbloem en lavendel.

Heb je vragen of wil je reageren stuur dan een e-mail naar kiemkrachtdrimmelen@gmail.com.