Drimmelen dorp / Hooge Zwaluwe – Liefst 24 teams uit Europese landen waren vorige week present bij een gloednieuw Europees leer- en feestevenement: ‘Space Engineer for a Day’. Dit niet-competitieve evenement vierde de prestaties van de winnende CanSat-teams uit 24 Europese landen. In die CanSat competitie moesten leerlingen een werkende sateliet (Sat) die past in een frisdrankblikje (Can) ontwikkelen die vervolgens door een raket op 1 km hoogte uitgeworpen wordt om metingen te verrichten. Alle winnende teams van de nationale competities wonnen als prijs: twee dagen ervaren hoe het dagelijks leven van een ingenieur bij ESA eruitziet. De twee Drimmelense meiden Indy Maingay uit Drimmelen dorp en Anouk Helmink uit Hooge Zwaluwe wonnen onlangs de Nederlandse competitie en vormden het kleinste team (Touch Down) bij de Europese wedstrijd en ook nog eens het jongste en enige meidenteam.

Door Michiel Peeters

17 en 18 juni staan bij de twee leerlingen van het Oelbert gymnasium in hun dagboek gegrift. Twee inspirerende dagen met fantastische presentaties over onderwijs en werken bij ESA en de impact van ESA-projecten op het leven op aarde. De vierde klassers van de Oosterhoutse school voerden hun vervroegde profielwerkstuk op een excellente manier uit. Daar mag heel Drimmelen de hoed voor afnemen. Chapeau!

Het begon allemaal met de CanSat-competitie september vorig jaar. Een Europese wedstrijd die is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Vorig jaar september begonnen de teams met het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en het verzorgen van publiciteit. CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Missie

De missie van Anouk en Indy was een gecontroleerde landing met een door servomotoren aangestuurde vierkante parachute. De satelliet verzamelde op 1 km hoogte tal van gegevens, die ‘op aarde’ werden geregistreerd. De twee herinneren die natte en koude dag op lanceerplaats ’t Harde nog als de dag van gisteren. Het ging namelijk bijna fout bij de registratie door het wisselen van een computerprogramma dat door de regen minder functioneerde.

Met het project van de twee Drimmelense bollebozen kunnen apparatuur of hulpgoederen veilig naar oorlogs- of rampgebieden gebracht worden voor humanitaire hulp. Ook kan in afgelegen gebieden wetenschappelijk onderzoek gedaan worden. Indy en Anouk verzorgden in het Engels een presentatie van hun project voor meer dan tweehonderd deelnemers. Daarin legden ze via een Engelstalige poster hun missie uit.

Later ontwikkelden alle studenten in kleine gemixte groepen een missie: een satelliet rond de zon in een ‘concurrent design workshop’. Alle nationale winnaars werden met die missie in het zonnetje gezet.