Het is een uitdaging: 75 brugklassers van het Rudolf Steiner college uit Rotterdam een inspirerende en leerzame middag bezorgen in de Hooge Zwaluwse polder. Met als onderwerpen: bijen en andere insecten in het gebied van Ooit aan de Amer en de Keltische boomcirkel in het Veld voor Verder. Een beetje moe van het slaaptekort als gevolg van de logeerpartij op de camping in Lage Zwaluwe kwamen de jongeren op de fiets aan bij de genoemde natuurgebieden.

Door Kitty Lokate

Bij het gebied Ooit aan de Amer stonden Bjarne Kragh Hanze, Joost Vermeulen en Jan Ligthart van de stichting Bei (Bijen Educatie en Informatie) klaar om de leerlingen een rondleiding te geven. Het was al vrij snel duidelijk dat de jongeren niet zoveel wisten over de natuur. Ze maakten zich in eerste instantie vooral druk over de vraag of ze wel of niet gestoken zouden worden door bijen en wespen. Hierover kon Bjarne duidelijk zijn: bijen en wespen steken alleen als ze zich bedreigd of in gevaar voelen. Een bij verliest daarbij zijn angel én zijn leven dus als het niet hoeft steekt hij niet. Op het veld waren verder vooral wilde bijen en die kunnen niet door de huid van mensen heen steken. Een wesp kan weliswaar meerdere keren steken maar alleen uit zelfverdediging. Zij is niet als de mug, die steekt om voedsel te verkrijgen. Bjarne gaf aan dat rustig bewegen het beste is wanneer een bij of wesp in de buurt is. Vervolgens legde hij het hele proces van het maken van honing en bijenwas uit.

De leerlingen mochten over de smalle paadjes in het veld lopen en kregen toelichting bij de verschillende borden met teksten. Jan Ligthart wist enthousiast te vertellen dat ze binnen een jaar nadat ze het veld hadden aangeplant al resultaten zagen van hun inspanningen in de vorm van de komst van insecten en vogels. Hij is ervan overtuigd dat het door voorlichting juist op locatie waar het allemaal gebeurt, een goede bijdrage is om de jeugd bewust te maken dat het niet goed gaat met de natuur. Maar nog veel belangrijker was hun boodschap dat ze kunnen laten zien dat wanneer je wat natuur creëert er dan zeer snel insecten, vogels et cetera op af komen. Het was erg mooi om te zien dat de jongeren binnen een kwartier na hun weifelende aankomst met hun neus tegen een bijenkast stonden om de koningin hierin te vinden.

Op het Veld voor Verder aan de Zwaluwseweg ontvingen Cedric Bousche en zijn vrouw Gerdy een andere groep leerlingen. Op dit terrein stond in 2004 nog mais maar nu is het volgeplant met struiken en bomen. Een groot deel van het terrein is gevuld met een Keltische boomcirkel die bestaat uit 39 bomen. De boomcirkel is een horoscoop, elke boom staat voor een bepaalde tijdvak of enkele datum. Aan de bomen hangt een flesje met daarop de beschrijving van de karaktereigenschappen en de leerlingen waren al snel bezig hun horoscoop volgens de Keltische boomcirkel te lezen. Deze leidde tot verassende resultaten.

Cedric nodigde de kinderen uit om al hun zingtuigen te gebruiken bij het doorlopen van het gebied. Ze konden luisteren naar de vogels en kijken naar de duizenden rupsen op een brandnetel. Ze konden voelen aan een kluitje wormen en proeven van de rode bessen. De geuren wisselden elkaar snel af. De leerlingen kregen de opdracht uit te kijken naar woonruimtes van dieren die op het terrein zijn: gaten en holen in de bodem of in de bodem. Als vanzelf kwam een aantal leerlingen na hun ontdekkingsreis uit op de ronde bank. Ze hadden van alles gezien en nog meer te vragen. Er was veel te leren en te ontdekken en na anderhalf uur vertrok de groep met nieuwe inzichten en interesses.