vorige week woensdag trokken de drie J’s (Jan, Joost en Jan) van de stichting Bei (Bijen educatie en informatie) met een groot aantal zelfgekweekte zonnebloemen naar de basisschool de Elsenhof in Wagenberg. Ze hadden voor elk kind van de bovenbouw een potje met een zonnebloemplant erin welke ze vier weken geleden gezaaid hadden. De kinderen mochten de plantjes meenemen, om verder thuis op te kweken en daarna een foto te maken, met een insect of vogel erbij. Er zijn drie prijzen voor de leukste foto’s.

Door Kitty Lokate

Jan Ligthart begon in elke klas met een korte introductie van de stichting Bei. Hij gaf het belang van het voortbestaan van insecten aan en had tegelijk een bemoedigend bericht: het heeft wel degelijk zin om wat meer ruimte te creëren voor de insecten: de inspanningen van de stichting heeft al tot mooie resultaten geleid. Door zijn enthousiasme wist hij de kinderen te interesseren voor het verhaal en het nut van de insecten, waar ze toch van nature geen fijne associaties mee hebben.

Jan van Bragt toonde de kinderen een potje met een zonnebloem erin. Uit een zonnebloempitje, dat de meesten kinderen wel kenden, was een plantje gegroeid. De plantjes waren verschillend van grootte en Jan vertelde dat een klein plantje net zo goed was als een groter plantje. Immers, als hij zijn lange gestalte met dat van de andere, veel kleinere Jan Ligthart vergeleek kon je zien dat beide complete mensen waren en de een niet minder dan de ander. Deze vergelijking was onmiddellijk duidelijk voor de kinderen. Vervolgens liet Jan van Bragt zien hoe het plantje uit de pot gehaald moest worden. Goed zichtbaar waren de vele wortels die de plant gevormd had. De kinderen kunnen de planten thuis op een zonnig plekje buiten zetten.

De verzorging van de plantjes bestaat daarna nog uit het in de gaten houden of er voldoende water is. Beter is het om één keer in de week water te geven in plaats van elke dag want de wortels moeten lang en stevig worden zodat de plant goed blijft staan. Er was ook een bamboe stokje beschikbaar om wat steun te bieden. Als de zonnebloem gaat bloeien (zo’n 90 dagen na het zaaien) bestaat de zwarte binnenkant uit honderden kleine bloemetjes, die door insecten bestoven moeten worden. Er ontstaan dan vele pitjes welke na rijping zeer geschikt zijn als vogelvoer of om opnieuw te zaaien voor nog meer zonnebloemen waarmee de cirkel rond is en Wagenberg in zijn geheel geel zal kleuren.

De kinderen waren in elk van de drie bezochte groepen geboeid door het verhaal. Ze wisten al veel omdat stichting Bei vorig jaar op school was geweest met de interactieve tentoonstelling Bij en Supermarkt. Er waren ook nog veel vragen, bijvoorbeeld of je de pitjes ook zelf kunt eten: jazeker, maar dan heb je wat geduld nodig om het harde velletje er eerst af te peuteren. Zonnebloemolie, geperst uit de pitten kende vrijwel iedereen. Sommige kinderen wilden precies weten hoeveel water zo’n plantje moet hebben en dat was lastig te beantwoorden. Teveel water maakt dat de grond te nat wordt en daardoor te weinig zuurstof bevat en bij te weinig water gaat de plant slap hangen. Het beste is om af en toe te kijken naar de plant en dat is ook het leukste: zo zie je de groei die de plant gaat meemaken.