Het was een volle zaal met genodigden in het Witte Kerkje van Terheijden. Afgelopen vrijdagmiddag 24 mei gaf Renée Lafeber een feestelijke presentatie van haar zojuist uitgekomen boek ‘Pilletje erbij’.

Misschien kent u haar nog van basisschool ‘de Zeggewijzer’ waar ze ooit als leerkracht voor de klas stond in groep een en twee. Of misschien bent u weleens met de kinderen of kleinkinderen bij haar poppentheatervoorstellingen van ‘Appel Moes’ geweest. Wat u misschien niet weet, is dat ze een lang ziekteproces achter de rug heeft. In haar presentatie vertelde ze dat dit zo’n vijfentwintig jaar geleden begon doordat ze een pilletje antidepressiva voorgeschreven kreeg voor de steeds terugkerende pijn in haar rug. Vanaf dat moment veranderde haar leven. Er ontstonden rare draaikolken in haar hoofd. Ze kon er niet op vertrouwen op pad te gaan zonder flauw te vallen. Dat zorgde weer voor angst en paniekaanvallen. Ondanks beloftes van verschillende artsen dat de bijverschijnselen van deze medicatie vanzelf zouden overgaan en het een kwestie zou zijn van trouw blijven doorslikken, werd ze zieker en zieker. Ze kwam bij de GGZ terecht. Artsen zagen geen andere keus dan haar steeds weer nieuwe medicatie voor te schrijven. Verschillende stoornissen kwamen op haar naam te staan. Dit proces heeft vijftien jaar geduurd.

In haar autobiografische roman ‘Pilletje erbij’ beschrijft Renée op boeiende wijze over deze periode. De hoofdpersoon in het boek heet Ciska. Ze maakt aangrijpende, komische, maar ook heftige momenten mee. Met begrip, liefde en humor schrijft ze over haar medecliënten en de worstelingen die ze zelf meemaakt.

Renée las tijdens de presentatie twee boeiende hoofdstukken voor uit haar boek. In de zaal werd het doodstil. Ademloos werd er geluisterd. Het besef dat dit iedereen kon overkomen was voelbaar. Ook psychiater Jan Bruin (met emeritaat), die het voorwoord in ‘Pilletje erbij’ heeft geschreven, benadrukte dat het van groot belang is cliënten eerst goed te observeren voordat er pillen voorgeschreven worden en dat het niet verstandig is diagnosis te stellen nadat iemand antidepressiva is gaan slikken. De problemen die bij afbouwen van deze medicatie kunnen ontstaan werden in een filmpje getoond.

Jitske Kingma van uitgeverij Elikser en Hedwig van Lier, de schijfcoach van Renée, staken hun lof over dit boek niet onder stoelen of banken. Het werd helemaal een feest toen Deborah Jacobs, zichzelf begeleidend op de gitaar, twee geweldige liederen zong. Dat kon niet anders gaan dan over ‘pillekes’.

‘Pilletje erbij’ is een prachtig geschreven, persoonlijk ervaringsverhaal met een doel: ‘Anno 2024 worden er nog steeds veel antidepressiva voorgeschreven, met name voor jongeren. Dat dit ernstige gevolgen kan hebben wordt nogal eens onderschat ’.

Renée sluit de middag af met haar allergrootste wens: ”Als ik mensen met mijn verhaal beter kan laten nadenken over het gebruik of voorschrijven van antidepressiva, dan is mijn doel bereikt!”

‘Pilletje erbij’ is verkrijgbaar bij de boekhandel, uitgeverij Elikser (Leeuwarden) of als je Renée persoonlijk kent, kun je het ook bij haar bestellen. Ze zet er dan een persoonlijke boodschap met fraaie handtekening in!