Made – ‘Molens Kinderdijk andersom’. Zo benoemde voorzitter Richard Segeren op de 57e geboortedag van Wij Sporten Voor Plezier Made de verjaardagsrit. 125 km kreeg de blauw-oranje wielerequipe met de oranje helmen voorgeschoteld. De molens van Unesco Werelderfgoed Kinderdijk kregen dit jaar weer bezoek van het peloton uit Made. Dit keer met een jarig tintje en daarbij hoort appeltaart met slagroom.

Door Michiel Peeters

9 mei 1967 was de dag dat de nu 57 jaar oude fietstrimvereniging het licht zag. Op die halfbewolkte dinsdag 9 mei 1967 raakten de twee zwagers Bert Verreghen en Kees Kappel met elkaar aan de praat.

“Zullen we eens aan onze conditie gaan werken, zei mijn zwager Bert, hij koerste vroeger. Ik was nogal prestatief ingesteld en zag dat wel zitten. De volgende dag, woensdag 10 mei, reden we onze eerste toertocht van vijftig kilometer. Die verjaardagsdatum 9 mei houden we nu aan als geboortedatum van WSVP Made,” vertelde Kees Kappel bij het zilveren jubileum.

Mannen van het eerste uur waren: de twee oprichters Bert Verreghen, Kees Kappel, Toon van Groezen, Bart Sins, Jules van Oorschot, Kees Weeland, Jan Marijnissen en L. van Oosterhout. Al snel kwamen daar Ad van Groezen en Dim van Dalen bij.

Het clubje groeide uit tot een peloton van zo’n dertig leden. “We willen niet groter groeien, want de ‘familiegedachte’ moet blijven, zeiden alle voorzitters na Kees Kappel (Kees Horrevoets, Dim van Dalen, Will Rullens, Koos Meijer, Gerard van Beek en Richard Segeren). Het maakt de club tot een hechte groep fietsvrienden. Datzelfde geldt ook voor de sponsor, die zijn de club al jaren trouw.

Japans goeiedag

En ook nu vierde de club op 9 mei, toevallig een zonnige Hemelvaartsdag, haar verjaardag met een fietsrit. Een paar jaren geleden viel het alternatieve rondje ‘Molens Kinderdijk andersom’ in goede aarde. Andersom, omdat dan de drukte op de smalle fietspaden naar de molens meevalt. De fietsers zijn dan de grote drukte voor.

De negentien molens van Kinderdijk, ten noordwesten van de Alblasserwaard, hadden weer volop bekijks merkten de renners op.

De andersom-versie van ontwerper Hans Meeuwissen voorkwam filefietsen op de smalle paden. De volle bussen met net gedropte toeristen keken verwonderd op van het oranje gehelmde peloton.

Yoi tsuitachi (goedendag) en omedetō (gefeliciteerd) zwaaiden en riepen de Japanners de vrouwen en mannen van WSVP Made toe.

De traktatie van de gulle penningmeester Piet in Alblasserdam was dan ook een verdiende beloning voor de renners van de jarige vereniging, voordat de terugweg over de Moerdijkbrug, met stilstaande auto’s, zou beginnen.

Kwart voor twaalf viel het peloton weer op de klep bij moeders thuis, 125 km achter de rug en appelgebak met slagroom als feestelijke lunch.