Made – “In goud drie golvende dwarsbalken van azuur; in een hartschild van sabel drie andrieskruisjes van zilver, geplaatst twee en een. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.” Zo luidt de beschrijving van het gemeentewapen in het Koninklijk Besluit zodat de gemeente Drimmelen na ruim een kwart eeuw niet meer ‘wapenloos’ is.

Door Michiel Peeters

De gemeente Drimmelen was tot donderdagavond 16 mei de één na laatste gemeente in Nederland die nog geen gemeentewapen had. Sittard-Geleen is nu de rode-lantaarn-drager. Burgemeester Boy Scholtze vernam al snel na zijn aanstelling van dit gemis. Maar na een anderhalf jaar durende procedure was het vorige week donderdag zover.

Jonkheer mr. Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, overhandigde samen met drs. J.C.C.F.M. van den Borne, heraldisch adviseur aan burgemeester Boy Scholtze het wapendiploma waarmee de gemeente Drimmelen na 26 jaar in de pas loopt met alle andere gemeenten in Nederland, uitgezonderd Sittard-Geleen.

Door samenvoeging van de gemeenten: Made en Drimmelen, Terheijden en Hooge en Lage Zwaluwe in 1997 ontstond Drimmelen, maar aanvankelijk heette de gemeente Made. In 1998 werd de gemeente hernoemd tot Drimmelen. De fusie zorgde ervoor dat de oude gemeentesymbolen niet meer gebruikt konden worden. Op het zilveren feest van de gemeente Drimmelen opperde Boy Scholtze het voorstel tot aanvragen van een wapenschild.

Heerlijkheid Drimmelen

Hij informeerde bij de heemkundekringen in de gemeente Drimmelen om mee te denken en te adviseren. De drie historische kringen droegen ‘voer aan’ voor de heraldische commissie van de Hoge Raad van Adel.

Die schaafde aan het ontwerp, omdat het voorstel van de heemkundekringen, de drie oude gemeentewapens en een nieuw toegevoegd element, drie blauwe golvende lijnen die de waterstaatsgeschiedenis verbeelden, te complex en heraldisch niet verantwoord was.

Een gemeentewapen gaat over een bestuurlijk-geografisch gebied. Die Wapens worden verleend bij koninklijk besluit. De Hoge Raad van Adel begeleidt de wapenverleningsprocedure en zorgt er voor dat de verleende wapens heraldisch kloppen. Een gemeentewapen is dan ook ‘tijdloos en voor altijd’.

De Hoge Raad van Adel kwam met een vereenvoudigd ontwerp: een gemeentewapen met alleen de drie blauwe golven, het zwarte schild met drie zilveren Andries- of Andreaskruizen (het wapen van de voormalige Heerlijkheid Drimmelen, de naamgever van de gemeente) en daarboven de kroon met bladeren en parels.

Het gemeentewapen zal gebruikt worden op officiële documenten zoals akten, trouwboekjes en burgemeesterspapier. Ook zal het gemeentewapen worden aangebracht op de ambtsketen voor de burgemeester. In een vlaggenprotocol zal worden vastgelegd wanneer de officiële gemeentevlag gehesen zal worden.

Het kenmerkende groen-blauwe logo van gemeente Drimmelen zal gebruikt blijven worden voor de herkenbaarheid van gemeentelijke producten en diensten. Logo’s ademen de tijdgeest en worden makkelijker aangepast en hebben een tijdelijk karakter in tegenstelling tot een wapen.