Het is eindelijk lente en de tuincentra, bloemisten en bouwmarkten proberen ons te verleiden met een groot aanbod aan planten en plantjes om onze tuin of balkon op te fleuren. Maar heeft u zich weleens afgevraagd waar al die planten vandaan komen, en waarom het misschien beter is dat je sommige planten niet koopt? Voor je het weet zit je opgescheept met invasieve exoten. In dit stukje leggen we uit wat invasieve exoten zijn en geven we een aantal voorbeelden.

Al honderden jaren worden exotische planten vanuit de hele wereld geïmporteerd en aangeplant in tuinen en parken. In botanische kassen en tuinen bij verschillende universiteiten (o.a. in Leiden en Utrecht) kun je de voorbeelden zien. In arboretums (bomentuinen) verzamelde men exotische bomen.

Exotische planten zijn op zich meestal geen probleem. Maar sommige van deze exoten kunnen zelfstandig buiten onze tuinen overleven en gaan daar zelfs woekeren. Ze overwoekeren andere planten, beschadigen wegen en leidingen of belemmeren de doorstroming van sloten en kanalen. Deze planten noemen we invasieve exoten.

Staat er al een invasieve exoot in uw tuin? Gooi dan in ieder geval geen snoei- of tuinafval in de natuur en gooi ook geen waterplanten in openbaar water. Op die manier kunnen invasieve exoten zich namelijk heel gemakkelijk verspreiden.

Een berucht voorbeeld is de Japanse duizendknoop, die bijna niet weg te krijgen is. Hij groeit dwars door muren heen. Gooi een stukje weg, en er staat zó weer een nieuwe plant. De Japanse duizendknoop is inmiddels een verboden soort: bezit, handel, kweek, transport en import zijn verboden.

In de Biesbosch worden hele gebieden overwoekerd door de reuzenbalsemien.

In veel tuinen vind je de Mahoniastruik en de Hemelboom, die zich gemakkelijk verspreiden. Net als bamboe, ook een woekeraar.

Kortom: koop dus geen exotische (gewone of vijver) planten die het buiten de tuin ook heel goed doen. Maar maak in plaats daarvan bijvoorbeeld een keus uit de vele inheemse soorten borderplanten, sierstruiken of hagen, bomen en water- en oeverplanten. Denk aan korenbloemen, vingerhoedskruid, margrieten, vlier, brem, diverse fruitbomen, eiken en beuken, gele lissen en waterranonkels, enzovoort. Perkplantjes zoals Afrikaantjes en salvia zijn natuurlijk geen probleem, planten voor in potten en plantenbakken ook niet.

Wil je meer weten, kijk dan op www.tuinernietin.nl. Je kunt daar onder andere een folder downloaden om mee te nemen als je planten voor je tuin gaat kopen.

Heb je vragen of wil je reageren stuur dan een e-mail naar Kiemkrachtdrimmelen@gmail.com.