Op 4 mei vond in Lage Zwaluwe de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de oorlogen plaats. Het thema was dit jaar ‘De doden tellen’. Zoals altijd werd deze herdenking mede mogelijk gemaakt door de inzet en betrokkenheid van muziekvereniging ‘Alliance’ en de scoutinggroep ‘Zwalaho’.

De herdenking werd geopend door Douwe van den Berg die zich in zijn toespraak afvroeg wanneer gesproken kan worden van een oorlog. Hij gaf twee voorbeelden van oorlogen-op-kleine-schaal en stapte daarna over naar de Grote Oorlog (1914 - 1918) en de Tweede Wereldoorlog. Uitspraken als ‘Van deze oorlog hebben we wel geleerd’ of ‘Nooit meer een oorlog’ blijken – volgens hem – vaak loze en naïeve kreten te zijn. Nog steeds is immers op vele continenten een strijd gaande om grondbezit, macht, status of godsdienst. Hij verplaatste het percentage slachtoffers en de verwoestingen in de Gazastrook (1½ % van de bevolking) naar de Nederlandse situatie. ‘Zo’n 250.000 doden en een stad als Amsterdam volledig verwoest. Hoe bereid zijn wij dan nog om vrede te sluiten met de tegenstander?’ vroeg hij zich af. ‘Twee minuten stilte is te kort om recht te doen aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld. De rest van het jaar zijn er nog genoeg minuten over om ook aan hen te denken’ zo sloot hij af.

Mevrouw Sonja Thissen las het gedicht ‘Vrijheid’ van Marion Bloem voor. De heer Peter Kraak noemde bij de namen van de Zwaluwse slachtoffers ook de andere groepen slachtoffers en de aantallen zoals de bemanning van koopvaardijschepen, de mensen die stierven tijdens de arbeidsinzet in Duitsland, de doden in de kampen in Nederland en voormalig Indië, et cetera.

Wethouder Tim Simons sprak over vrijheid en plaatste zijn toespraak vrijwel volledig in Lage Zwaluwe. Hij verwees naar het monument dat geadopteerd is door de basisschool en de grote rol van de liniecrossers en hun moed om voedsel, medicijnen en berichten naar de overkant van de Biesbosch te brengen. Ook noemde hij enkele voorbeelden van de verwoestingen die terugtrekkende bezetters aanrichtten: het opblazen van de toren van de kerk in Lage Zwaluwe en de vernietiging van de Moerdijkbruggen.

De scoutingroep ‘Zwalaho’

Van de scoutinggroep kwamen zeven jongeren naar voren die samen met hun leider Merlijn Timmers spraken over wat oorlog en vrede voor hen persoonlijk betekenen. Een van de confronterende vragen was ‘Wat als papa of mama moet vechten in een oorlog? en ’Wat ga jij doen voor de vrede?’. De antwoorden waren glashelder.

Leander Schoormans en ‘Alliance’ zorgden voor de muzikale omlijsting van de herdenking.

Kranslegging

Bij het monument op de begraafplaats werden vervolgens kransen gelegd namens de gemeente Drimmelen en de gezamenlijke kerken. Bijzonder was dat ook een krans werd gelegd door de veteraan R. (Ron) Verwoerd. Na de twee minuten stilte en de coupletten een en zes van het Wilhelmus werd de herdenking afgesloten.