Afgelopen zaterdag reden er maar liefst tien brandweerkorpsen uit Midden- en West Brabant door Terheijden. Zonder zwaailicht en sirene, dat niet, maar de teams waren toch gespannen. Allereerst wisten ze niet wat voor een situatie ze zouden aantreffen en ten tweede ging het om een wedstrijd. Ze zouden constant op hun vingers gekeken worden en alle handelingen zouden worden beoordeeld door een kundige jury, afkomstig van ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). De drie beste teams zouden door gaan naar de volgende ronde, de kwartfinales.

Door Kitty Lokate

Brandweer Terheijden organiseerde de provinciale vaardigheidstoets in de klasse 112. In deze klasse moeten de korpsen van alle markten thuis zijn en daarom was er een verassend scenario uitgedacht waarbij gevaarlijke stoffen een rol speelden. Elke korps kreeg na een melding dezelfde situatie voorgelegd en kregen hun eigen tijd om de problemen op te lossen. Om 8 uur in de ochtend meldde het eerste team zich bij hotel restaurant de Gouden Leeuw. Daar kregen ze een kopje koffie en dan was er ineens een melding op de portofoons dat ze naar de Bredase weg 7 moesten gaan, de locatie die tot dan toe geheim gehouden was. Een team, bestaand uit een chauffeur, een bevelvoerder en twee teams van twee personen ging met de brandweerauto op weg. Onderweg probeerden ze zoveel mogelijk informatie te krijgen over het incident en het bleek te gaan om een ongeval met een gevaarlijke stof. De chauffeur stopte daarom zijn wagen bij de poort van het rampterrein om er zeker van te zijn dat de brandweerlieden zelf veilig waren.

Op het terrein stond een heftruck welke een groot vat met vloeistof had aangeprikt. Door de code op het vat bleek al snel dat het ging om een sterke concentratie azijnzuur. Een medewerker van het bedrijf stond te zwaaien naar het brandweervoertuig maar ze reden niet verder. De brandweer zorgde ervoor dat de medewerker naar hen toe kwam om te horen wat er was gebeurd waarna een team van twee mensen over hun basispak extra bescherming aantrok, zoals een zuurbestendig pak, dito laarzen en handschoenen en perslucht. Zorgvuldig werd een aantal spullen meegegeven, bijvoorbeeld een brandblusser, een luchtmeter voor schadelijke dampen en een vloeistofkaart. Hierna gingen deze twee helden op de heftruck af. Er bleek vervolgens een slachtoffer aanwezig te zijn. Deze zat op de grond en had het duidelijk erg benauwd.

De brandweermannen probeerden ook uit deze man zoveel mogelijk informatie te krijgen: of hij gewond was, naar hen toe kon lopen en of hij alleen was. De brandweermannen gingen niet direct op de man af voor hun eigen veiligheid. Ze zetten de motor van de heftruck af, bedekte de gelekte vloeistof en maten intussen de concentratie van de dampen in verband met mogelijk explosiegevaar. Mooi detail was dat er gebruik werd gemaakt van oefenmeters, die een signaal van de wedstrijdleiding kregen waarop gehandeld moest worden. Het slachtoffer werd door sommige teams direct uit zijn overal geknipt om verdere verspreiding van het zuur te voorkomen, andere teams namen de man met overall en al naar buiten. Daar werd, in een afgebakend gebied, het slachtoffer een kwartier met water gespoeld. Na een lakmoesproef (meting van de zuurgraad) werd hij overgedragen aan het tweede team dat klaarstond op het volgende veld. Zij pakten de man zorgvuldig in en droegen hem over aan het ambulancepersoneel dat nog een vak verder stond. Daarmee was de zorg voor het slachtoffer de brandweer voorbij. Het eerste team was nog bezig met de situatie te stabiliseren en zichzelf te reinigen. De plaats van het ongeval werd hierna ook overgedragen aan anderen.

Het slachtoffer, de (bijna) 70 jarige Guus Lens speelde in deze wedstrijd werkelijk een heldenrol. Hij is 35 jaar lid van de EHBO en is al 30 jaar lotusslachtoffer. Lotus is een afkorting van de tweejarige Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Hij heeft geleerd te acteren als een slachtoffer volgens de instructies. Zo kan hij prima een benauwd persoon spelen en is bedreven in het maken van nepwonden. Voor deze wedstrijd zag zijn linkerhand er ernstig verbrand uit. Onder de overall, die elke keer werd verwijderd droeg hij een wetsuit waardoor hij nog enigszins warm bleef tijdens het spoelen door de brandweerlieden. Na 10 keer was hij behoorlijk verkleumd maar gelukkig gaat het nu weer goed met hem.

‘s Avonds had burgemeester Boy Scholtze de eer om de uitslag van de wedstrijd bekend te maken. De brandweer van Vliegbasis Woensdrecht ging er met de eerste prijs vandoor. Over ruim een maand zullen zij samen met Brandweer ’s Gravenmoer en Brandweer Oudenbosch in Gennep strijden bij de gewestelijke wedstrijden (de kwartfinale). Veel waardering was er voor de organisatie door de brandweer van Terheijden en voor alle mensen die verder mee geholpen hebben om deze wedstrijd tot een succes te maken.