Drimmelen dorp – “We hebben ongelofelijk nieuws! Wij, team Touchdown, wonnen de enige echte CanSat competitie 23-24. Dit betekent dat ons ‘ruimteavontuur’ nog niet helemaal voorbij is. 20 en 21 juni mogen we als Nederlands winnende team naar de Europese bijeenkomst voor de landelijke winnaars. Die vindt plaats bij European Space Agency (ESA) onder de slogan ‘Space Engineer For A Day’.”
Door Michiel Peeters
Het is de gymnasiumscholieren Indy Maingay uit Drimmelen dorp en haar schoolvriendin Anouk Helmink (team Touch Down) gelukt. Ze wonnen de landelijke competitie CanSat waarin 29 teams uit heel Nederland tegen elkaar streden om van een frisdrankblikje (Can) de beste satelliet (Sat) met een missie te maken.
Vrijdag 22 maart werd de door de twee leerlingen van het Oelbert gymnasium gebouwde satelliet op het militaire oefenterrein ASK bij ’t Harde gelanceerd in een speciale draagraket tot één kilometer hoogte. En het resultaat bleek afgelopen vrijdag de winnende te zijn. Indy’s en Anouk ‘final design’ werd perfect gelanceerd en uitgeworpen.
Hun kleine computer ter grootte van een blikje begon na de uitwerping met het verzamelen van gegevens over onder meer luchtkwaliteit en het opvangen van zonne-energie en bleek de beste satelliet met een missie te zijn die een gecontroleerde landing kon maken aan een vierkante parachute.
Toch ging het nog bijna fout volgens de twee bollebozen. “We kregen alle data heel goed binnen, maar het was veel en we stonden met onze laptop in de regen. Toen hebben we impulsief besloten een ander programma voor de data te gebruiken, maar bij de omschakeling raakten we bijna alle gegevens kwijt.” Anouk en Indy namen de tip van de jury dan ook ter harte: ‘Doe geen lastminute veranderingen’.
Jury
De juryleden Chris Verhoeven (TU Delft), Sarah Lammens (Thales), Channah Vogel (SRON) en José van Gelderen (Nemo Science Museum) prezen de bijzondere maar ook haalbare missie en technische kennis van team Touch Down. De positiviteit van het team, ondanks een aantal tegenslagen, gaf de doorslag voor de winst. Het team is heel blij met de overwinning. “We hadden dit totaal niet verwacht, want een aantal projecten van andere teams vonden we heel indrukwekkend.”
Het team kijkt trots terug op het project, waarbij natuurkundedocent Michah Holband van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout, de twee begeleidde. Eerder vertelde hij al: “Ze hebben zoveel geleerd. Vooral ook hoe je samen knopen doorhakt. Er waren heel veel leuke ideeën en ze hebben eindeloos geëxperimenteerd tot de deadline.”
Samenwerken
Anouk en Indy leerden veel op verschillende vlakken. Ze deden technische kennis op, leerden programmeren, stroomschema’s en 3D-modellen maken, parachutes ontwerpen maar ook veel over samenwerken. ”Je moet in zo’n project live overleggen. Via WhatsApp lukte het ons niet om goede beslissingen te nemen. Uiteindelijk hebben we elk weekend fysiek afgesproken.”
De CanSat-competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Sinds september vorig jaar zijn de teams bezig geweest met het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en het verzorgen van publiciteit. CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.