De gasten van inloophuis de Samenloop in Lage Zwaluwe hadden er tijden naar uitgekeken: de activiteit raku stoken bij hun kleidocente Anneke Brobbel thuis. De raku is een oude Japanse glazuurtechniek welke het snelle afkoelingsproces van gebakken keramiek omvat. Het glazuur wordt eerst aangebracht op biscuit gebakken klei, vervolgens tijdens het stoken snel verwarmd tot hoge temperaturen en daarna direct uit de oven gehaald om af te koelen in zaagsel of in water. Het te snelle afkoelingsproces levert een craquelé (gebarsten) glazuurlaag op.

Door Kitty Lokate

Het raku stoken is een groepsgebeuren en dat is waar de Samenloop voor staat. Het inloophuis is speciaal bedoeld voor mensen die in onze haastige luidruchtige maatschappij hun plekje niet kunnen vinden. Deze mensen hebben behoefte aan een veilige, stabiele omgeving, waarin ze op hun eigen tempo en manier een zinvolle invulling aan de dag kunnen geven. Bij de Samenloop kunnen gasten ervaringen uitwisselen, tot rust komen en zichzelf ontplooien. In de wintermaanden is er op maandag de workshop kleien en daarvan was het raku stoken de afsluiting.

Tot 1000 graden

Bij Anneke in de tuin stond een grote oven, gemaakt van een dik geïsoleerd olievat en een grote gasbrander. In de garage werd op reeds voorgebakken kleiwerken een glazuurlaag aangebracht. Alle glazuur was wit van kleur maar de veranderde samenstellingen leveren verschillende kleuren op. Zo levert een ijzer glazuur een rode kleur, maar als je het glazuur dun opbrengt wordt het geel. Een kobalt glazuur geeft blauw en als je een deel niet glazuurt wordt dit zwart. De geglazuurde werken werden in de oven geplaatst waarna de temperatuur tot 1000 graden werd gebracht. Het glazuur smelt dan.

Steeds een verrassing

Na de benodigde oventijd werd het spannend, want alle deelnemers moesten op hun plaats staan en weten wat ze moeten doen. Anneke haalde voorzichtig de gloeiend hete voorwerpen uit de oven en legde die in droog zaagsel. Dit zaagsel vloog onmiddellijk in brand en de deelnemers moesten ervoor zorgen dat het gehele voorwerp in contact kwam met het zaagsel om een regelmatig effect te krijgen. Voor verdere afkoeling werd het voorwerp in het water gedompeld en met een ouderwets schuurmiddel schoongepoetst. Het gehele proces heeft een aantal factoren die niet geheel onder controle zijn waardoor het steeds een verassing is wat het resultaat wordt.

Energie

Voor deze dag hadden veel deelnemers wat lekkers meegenomen om met elkaar te delen. Aangevuld met lekkernijen gemaakt door het team van de Samenloop werd het een heerlijke lunch. Het team bestaat uit Marianne, Jan, Petra, oma Tineke en de hond Saar. Zij vangen drie maal per week zo’n 25 vaste gasten op in het inloophuis aan de Nieuwstraat in Lage Zwaluwe. Daarnaast zorgen ze voor voedselpakketten en kleding voor mensen die dat nodig hebben. Ze varen onder de vlag van Surplus maar zijn voor een groot deel afhankelijk van donaties en giften. Ze hebben er een dagtaak aan maar de energie die ze van hun gasten terugkrijgen maakt het meer dan de moeite waard.