Woensdag 20 maart gingen kinderen van groep 6 van basisschool De Stuifhoek samen met wethouder Jürgen Vissers bijzondere bomen planten in het kinderboombos aan de Zandstraat in Hooge Zwaluwe. Met het planten van deze bomen kwam er een verhaal bij voor het gebied dat zich steeds meer gaat lenen voor excursies en buitenlessen.

Door Kitty Lokate

Vol goede moed kwamen de 29 leerlingen van groep 6 onder leiding van juf Judith Razenberg aangestapt in de Zandstraat. Een behoorlijke wandeling vanaf hun school en ze hadden het geluk dat het prachtig zonnig weer was.

Sterke symbolische waarde

De kinderen werden opgevangen door Cedric Bousche, een van de initiatiefnemers van het kinderboombos. Hij had een aantal zaailingen van de Gingko Biloba die geplant kon worden. De Gingko Biloba is een boom met een sterke symbolische waarde: een dergelijke boom overleefde de gevolgen van de atoombom op Hiroshima. Cedric staat in verbinding met Green Legacy Hiroshima, een organisatie die als doel heeft de zaailingen van de Gingko Biloba wereldwijd te verspreiden en daarmee een boodschap van hoop, troost, vrede en overleven uit te dragen.

Roem van Altena

Wethouder Jürgen Vissers had een perenboom ’Roem van Altena’ bij zich. Hij had deze van collega’s van buurgemeente Altena gekregen. Het plan was deze boom naast de Hiroshimabomen te zetten. Samenleven met goede buren en met verre vrienden, dat was het motto.

Vrolijke vlaggenlijn

De kinderen werden na een korte inleiding verdeeld in groepen waarna ze aan de slag konden. Het graven van een gat in de grasrijke bodem viel bepaald niet mee, maar met een klein beginnetje lukte dat wel. Een groep ging aan het werk met een muizenruiter: een bouwwerk van takken waarin muizen een nest kunnen maken, dat dan weer als voedsel voor uilen kunnen dienen. Een van de kinderen vertelde dat de kat ook goed is in het vangen van muizen, die van een ander kind ving voornamelijk lucht. Een aantal kinderen ging aan de slag om houtsnippers te verspreiden in het gebied rondom de geplante bomen. Boomsnippers in je kaplaarzen is dan weer minder prettige ervaring. Na het planten en het aanbrengen van een vrolijke vlaggenlijn werd er met appelsap geproost op een groeizame toekomst voor de bomen.

Bomenbieb

Een rondgang door het kinderboombos leidt naar verschillende projecten, in veel gevallen voorzien van een bord met informatie. Zo is er een bomenbieb, waar mensen een overtollige boom kunnen brengen of ruilen. Er is een deel dat in 2022 ingeplant is door basisschool de Schittering uit Hooge Zwaluwe, een klimboom, een Japanse kersenboom en een gedenkboom voor de overleden juf Gea. Eigenlijk heeft elke boom een eigen verhaal en hoe mooi is het als de kinderen over een aantal jaren kunnen zien hoe hun boom gegroeid is en misschien vruchten draagt. Juf Judith was hier voor het derde opeenvolgende jaar en is enthousiast omdat ze vindt dat het meedoen aan deze dag een heleboel aspecten voor ontwikkeling biedt en de kinderen er echt bij betrokken raken.