Inwoners van de gemeente Drimmelen kunnen een gratis lek check aanvragen voor hun woning. Maar wat houdt zo’n check nu eigenlijk in en wat levert het op? Mevrouw Zijlmans uit Terheijden liet een lek check uitvoeren door vrijwilligers Rinus en Jan-Willem. Hieronder lees je het verslag.

Gerichter isoleren

Mevrouw Zijlmans liet deze zomer haar oog vallen op het bericht over de gratis lek check van de gemeente Drimmelen. “Ik was wel benieuwd hoe het met de kieren in mijn huis zou zijn. Als ik weet waar in mijn huis lucht ontsnapt, kan ik deze gericht dichten. Dus ik heb een afspraak gemaakt voor een lek check.”

Wat houdt een lek check in?

“Een huis met veel kieren en naden wordt ook wel een ’lek’ huis genoemd, vertellen lekcheckers Rinus en Jan-Willem. Tocht kan op verschillende manieren het huis binnendringen, zoals via de brievenbus, de aansluiting van muur en dak en kleine kieren bij het raam. De lekcheckers in de gemeente Drimmelen meten met een blowerdoorapparaat de luchtdichtheid van de woning. In het kozijn van een buitendeur wordt tijdens het onderzoek een frame met een grote ventilator gezet. Deze ventilator, de blowerdoor, blaast lucht de woning uit en de buitenlucht komt via de kieren naar binnen. “Wanneer het apparaat aan staat, lopen we samen met de bewoner het huis na op eventuele kieren. Deze kieren kun je letterlijk voelen (door de koude wind) en zien op de warmtebeelden via de warmtebeeldcamera” leggen de leckheckers uit. “Na dit onderzoek leggen we aan de bewoner uit hoe ze de kieren en naden zelf kunnen dichten. De lek check duurt ongeveer 2 uur.”

Op kierenjacht

De woning van mevrouw Zijlmans is ook gecheckt. “Het huis was al opgeknapt, maar er zijn toch lekken in huis te vinden. Dus we zijn op kierenjacht gegaan”, vertelt Jan-Willem. Het huis van mevrouw Zijlmans heeft geen zolder, alleen een verdieping. Dus de jacht begon op de eerste verdieping. “Boven ontdekten we dat het tochtte langs de ramen en de balken van het platte dak. Doordat de ventilator lucht uit je woning blaast voelde je het letterlijk waaien” vertelt mevrouw Zijlmans. Beneden bleken ook de ramen niet allemaal kierdicht. En het tochtte langs de planken van de vloer. De keuken blijkt dik in orde. En ook is er geen lek te bekennen bij de kozijnen. Rinus merkt op: “We zien nog wel eens dat het kiert tussen de aansluiting van de kozijnen op de muur. Afgelopen jaar zijn in deze woning de spouwmuren geïsoleerd. Dit zorgt voor een goede kierafdichting van de muren met de kozijnen.“ Mevrouw Zijlmans wist na het onderzoek nog een lek in haar woning te benoemen die niet meteen werd ontdekt. “Ik wist dat mijn voordeur niet helemaal kierdicht was. Dus toen de ventilator werd weggehaald, werd deze ook door de lek checkers nagelopen. Daar kon je gewoon langs de kieren naar buiten kijken!”

Comfortabel huis

Inmiddels heeft mevrouw Zijlmans het een en ander aan haar huis verbeterd. De kieren in de voordeur zijn gedicht en de vloer en het dak zijn geïsoleerd. De isolatie heeft ze deels betaald met de subsidie ISDE. “Hoeveel ik precies bespaar weet ik niet. Maar mijn huis is een stuk comfortabeler. Nu mijn voordeur kierdicht is, merk ik bijvoorbeeld dat de gang veel minder koud is. De lek checkers zijn erg kundig en leggen heel goed uit waar de kieren zitten en wat je er zelf aan kunt doen of laten doen. Ik raad de lek check iedereen aan!”

Wilt u ook op kierenjacht net als mevrouw Zijlmans?

Stuur een e-mail met uw naam en adres naar lekcheck@drimmelen.nl. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding.