Toen ik vorige week een stukje schreef over het behoud van monumenten was ik net op tijd. Enkele dagen na het uitkomen van ’t Carillon was de oude boerderij uit 1910, op de grens van Hooge Zwaluwe en Made, verdwenen. Ik weet zeker dat er een bordje ’monument’ op stond, maar dat heeft de koper van het pand, en waarschijnlijk ook de gemeente, niet weerhouden om het af te laten breken. Eeuwig zonde (het was meer dan een eeuw oud).

De sauwelavonden zijn voorbij en in de diverse dorpen hebben we weer kunnen genieten van kolderieke verhalen met soms een diepere betekenis. Dorpsgenoten werden soms als onderwerp gekozen om een grap te vertellen. Tja, hoge bomen vangen veel wind. Zo vond de gemeentegids van Made (Jac Thijssen) dat ik niet het uiterlijk had om wekelijks in ’t Carillon te staan. Dit blad zou door mij failliet kunnen gaan. Hier ben ik het dus niet mee eens, maar de bedoeling die de gids over wilde brengen was duidelijk: Er moesten meer mogelijkheden komen voor jonge woonstarters. Dat vind ik ook.

Ik las in het blad van de Vereniging Eigen Huis een artikel over het CPO: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De gemeente werkt hard aan het bouwen van huizen en stuurt ook projectontwikkelaars aan. Ook zijn er plannen om de starterslening te verhogen, zodat meer jongeren een huis kunnen kopen. Maar je kunt ook zelf initiatief nemen. Met een groep jongeren zoek je samen naar een stukje grond. Hoe mooi zou het

zijn als je het samen met vrienden voor elkaar kunt krijgen om een stuk grond te kopen en hierop huizen te bouwen. Dit hoeven geen grote huizen te zijn, want als starter kun je klein beginnen. De mogelijkheden zijn er. In de gemeente Bronckhorst (Hengelo en omstreken) en in het Limburgse Lottum zijn jonge woonstarters op deze manier aan een huis gekomen. Misschien een idee in de gemeente Drimmelen.

En Jac, ik blijf schrijven, misschien kan ik er mensen mee helpen. Dan kijk je maar niet naar de foto.

Ideeën: samendrimmelen@gmail.com.

Groeten,

Kees