Monumenten herinneren ons aan het verleden. We leren van het verleden en bouwen dit uit naar de toekomst. Het is daarom belangrijk om het verleden terug te zien in een gemeente. Kerken, molens, maar ook een sluis in Drimmelen, het restant van een tankval in Lage Zwaluwe en een boerderij in Terheijden.
Je hebt rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Zij dragen ook zorg voor deze beelden van het verleden. Wist je dat er in onze gemeente 54 rijksmonumenten en 105 gemeentelijke monumenten zijn? Dat las ik op Drimmelen.nl. Hier staat een lijst uit 2015. Maar klopt deze lijst wel? Op het huis dat op de foto staat, prijkt een bordje ‘monument’, maar op de gemeentelijke website kan ik deze niet terugvinden. Hoe komt dit? Is dit huis al van de lijst gehaald omdat het een half jaar geleden is verkocht? Vele jaren lang was dit huis te zien met een lelijk zeil over het dak. Een monument met een plastic dak, accepteren we dat in de gemeente Drimmelen? Of is de invloed van het geld groter dan die van de gemeente? Is de nieuwe eigenaar bezig om hier iets heel anders neer te zetten? Wordt dan de boerderij uit 1910 zomaar van de kaart geveegd? Ik zou het jammer vinden.
De monumentencommissie controleert alles wat met de monumenten te maken heeft. Het is een groep wijze mensen die verstand hebben van bouwen en van geschiedenis. Soms worden ze echter te laat bij een
project betrokken: De mooie preekstoel uit de Bernarduskerk in Made lag al bij het sloopafval voordat de commissie er weet van had. Maar zij wilde zich laten gelden en hun invloed laten zien. De muren langs de
mooie grote langwerpige ramen aan de noordkant van de kerk worden niet afgewerkt. Oude muren moesten zichtbaar blijven. Wij vinden dit niet mooi. Oude deuren uit de kerk liggen nu op de plaats van het vroegere orgel. Je ziet ze niet eens! Een monumentencommissie is prima, maar wel redelijk en op tijd!
Mee eens: samendrimmelen@gmail.com.
We wachten op je.
Groeten,
Kees