Terwijl Nederland vergrijst, neemt bijna evenredig de moeilijkheid en omvang van zorgvragen toe. Dit stelt de maatschappij voor een uitdaging: want hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen langer gezond thuis kunnen wonen zonder volledig afhankelijk te zijn van zorg? In Made gaat men deze vraag proberen te beantwoorden met het innovatieve project ’Een Zorgzame Buurt’. Dit project ging donderdag 25 januari officieel van start met een feestelijke ondertekening in Gezondheidscentrum Het Vierendeel.
Zes partijen waren donderdag aanwezig voor de officiële start van dit project. Vertegenwoordigers van De Wijngaerd, SWO, Surplus Welzijn, Woonvizier, Gemeente Drimmelen en Thebe zetten hun handtekening onder dit baanbrekende project. Dat deden ze door gezamenlijk niet alleen een officieel document tot samenwerking te tekenen. Maar ook door op ludieke wijze een puzzel met daarop alle logo’s van de vertegenwoordigde partijen te voorzien van een handtekening, waarna de puzzel in elkaar gelegd kon worden. Deze handeling symboliseerde de toewijding aan het idee van een zorgzame samenleving, waarin alle partijen een eigen een rol spelen.
Het doel van dit project is simpel maar ambitieus: het voorkomen, beperken, en uitstellen van zorgvragen bij ouderen. Door langer thuis wonen als uitgangspunt te nemen, mobiliseert ’Een Zorgzame Buurt’ zowel professionals als inwoners om een actievere rol te spelen in de wijk, in een zogeheten dorp werkgroep. Inwoners worden in deze werkgroep aangemoedigd om zelf na te denken, eigenaarschap te tonen, en actie te ondernemen om een zorgzame samenleving te creëren. Dit alles wordt gefaciliteerd door de professionals van de betrokken organisaties, die de regie na enige tijd verder volledig bij de inwoners laten. Danny Garland is als externe projectleider niet alleen nauw betrokken bij dit project, maar ook zeer bevlogen; “Ik vind dit enorm belangrijk. Door officiële instanties wordt er vaak gepraat over wat goed is voor mensen, maar gaat men nooit echt met deze mensen zelf aan de slag. In dit project doen we dat juist wel. Omdat dit over hun eigen toekomst en gemeenschap gaat voelen mensen die betrokkenheid wel. Vandaar dat we het aanmelden voor de werkgroep ook zeer laagdrempelig willen houden.”
Het uiteindelijke doel is dat tegen 2025 een zelfstandige dorp werkgroep actief is in Made, gericht op het onderhouden en verder ontwikkelen van de zorgzame samenleving. De betrokken partijen hebben toegezegd hun professionals mandaat te geven om deze groep betrokken inwoners en hun initiatieven volledig te ondersteunen. Wethouder Harry Bakker van de gemeente Drimmelen wist het tijdens het officiële tekenmoment zeer krachtig samen te vatten: “Als gemeente zijn wij zeer blij met de samenwerking tussen deze zes verschillende organisaties, wij voelen ons daarmee nauw betrokken. Hierna is het aan de inwoners van Made zelf.”
Op donderdag 13 juni 2024 staat er een eerste bijeenkomst gepland, tijdens deze bijeenkomst mogen inwoners van Made hun eigen ideeën uitspreken over lang en zorgeloos wonen in het dorp. Belangstellenden kunnen zich tijdens deze avond dan ook aanmelden voor de dorp werkgroep. Voor vragen of meer informatie over Zorgzaam dorp Made: danny.garland@wijzijn.nl.