Carnavalsliefhebbers kwamen het afgelopen weekend aan hun trekken in de Korenbeurs. Het grand café was voor drie dagen omgetoverd tot sauweltheater. Op vrijdag en zaterdag stonden de volwassenen in de ton. ’s Zondags was het de beurt aan de jeugd.

Op vrijdag werd de zaal lekker opgewarmd door ’t Mays Kabaol. Op zaterdag nam ’t Mays Kwartierke deze taak voor zijn rekening. En na het spelen van het carnavalslied door CV De Plakkers met Hofkapel de Blaoskaffers mocht Jac Thijssen het spits afbijten.

Die eerste avond is altijd spannend voor de artiesten in de ton. Hoe wordt het verhaal ontvangen door het publiek? En hoe gaat de jury het beoordelen?

Op de vrijdag strijden de sauwelaars altijd om de juryprijs. De jury bestond dit jaar uit Leon Ligthart, Joop van de Sande en Carla Flipsen. Op zaterdag wordt bekend gemaakt welke sauwelaar over twee dagen de meeste publieksstemmen heeft ontvangen.

Jac Thijssen verscheen voor de 26e keer in de Mayse ton. Deze keer als Coske de Gemeentegids. Hij nam het publiek mee met een ludieke rondleiding over de May. Daarbij nam hij onder andere het woningbeleid van de gemeente op de korrel. ‘Als je hier inschrijft voor een starterswoning kom je meteen op de lijst voor een seniorenflat!’

Demi van Dongen stond haar tweede jaar als kabouter in de ton. Elleke van ut Kabouterstelleke, je weet wel, van het standbeeld bij het gemeentehuis. Ze prees wethouder Tim Simons voor het zonnefietspad. ’Komt er eindelijk positieve energie uit Wagenberg.’

Chloë Commeren maakte, als Sien Bouwer, haar debuut bij het grote sauwelen. Ze stuurde haar collega een beterschapskaart. ‘Niet dat ‘ie ziek is, maar hij kan altijd beter worden!’ aldus Sien die zelf ook niet altijd de beste klusser was.

Gert-Jan van Oorschot verscheen als touringcarchauffeur Kiske van Alles in de ton. ‘Mijn vrouw is zo lelijk… ze hebben deze maand al drie keer bij ons ingebroken om de gordijnen dicht te doen’ sauwelde hij.

Marco Jonkbloed kwam als Tonnie van ’t Kamp. Toen de schooljuf hem vroeg of z’n vader hem misschien kon helpen met de stelling van pythagoras vertelde Tonnie dat hij nog niet eens een stelling van IKEA in elkaar kan zetten.

Hans van Mook kwam als de Andere Rieu, de tweelingbroer van André. Z’n broer was het lievelingetje van z’n moeder. Die speelde nu met het Strauss orkest op het Vrijthof. De Andere met de Blaoskaffers bij ’t Hof.

Oppersauwelèr

Op vrijdag haalde Hans van Mook de meeste punten bij de jury. Hij werd voor de zesde keer uitgeroepen tot oppersauwelèr van de May.

Publieksjury

Op de zaterdag gingen de sauwels stuk voor stuk nog een beetje beter. Jac Thijssen steeg boven zichzelf uit. Hij had alle lachers op zijn hand en verdiende veel publieksstemmen. Hij mocht zaterdag de publieksprijs in ontvangst nemen!