Afgelopen weekeinde trapte Wagenberg af voor het komende carnaval met het sauwelen Bij Bas. Er was deze editie gekozen voor een nieuwe opzet waarbij het publiek tijdens de optredens gezellig met een drankje en een hapje aan tafel zat. De twee maal vrijwel uitverkochte zaal was vroeg open zodat iedereen al van tevoren kon bijkletsen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Door Kitty Lokate

De sfeer was al opperbest terwijl de sauwelaars zich in een andere ruimte konden klaarmaken voor hun optredens. En hier was de gezelligheid ook goed te voelen. De deelnemers zien elkaar als collega’s en er is een mooie onderlinge band. Er is een gezonde concurrentie want ieder wil de titel van Oppersauwelaar winnen maar er is aandacht en waardering voor elkaars optredens. Ze houden elkaar scherp en tips worden uitgewisseld. De inhoud van de teksten wordt wel geheim gehouden en al komen er soms dezelfde onderwerpen aan bod, het blijft boeiend want ieder vertelt op zijn eigen manier.

Co de duivenmelker

Er kwamen maar liefst zes dorpsgenoten in de ton en het niveau was uitzonderlijk hoog. Cor van Kampen deed voor de 20e keer mee. Als Co de duivenmelker vertelde hij over de prestaties van zijn duiven in de wedstrijden en liet hij echte duivenmelk zien (of was het toch iets anders?). Het einde van Co zijn sauwel bleek ook een tragisch einde voor zijn duifje Manke Nelis. Want ja, zonnepanelen zijn gevaarlijk glad voor duiven.

Nog zo’n knappe prestatie van John Stroop want van de 23 edities stond John dit keer voor de 23e keer in de ton. En niet zomaar, John heeft ervoor gezorgd dat we een stuk minder zorgen hebben op het dorp. Met zijn typetje Bart hebben we de nieuwe beheerder van Plexat gevonden. En wat voor een, met Bart de huismeester valt niet te sollen.

Jan Klaassen

Doriën Voogt debuteerde vorig jaar als Doortje de wijkzuster. Dat is zowel haar als het publiek goed bevallen en dus kwam ze dit jaar terug. Tja, ze maakt dan ook genoeg mee op het dorp. Doortje de wijkzuster vertelt alles wat je liever niet wilt weten over haar patiënten. En let op als Doortje bij je is langs geweest, want aan beroepsgeheim doet ze duidelijk niet.

Bijna onherkenbaar kwam Ronald Kustermans dit jaar ten tonele als Jan Klaassen. Met veel overtuiging vertelde Ronald over zijn leven, dat inderdaad wel een beetje op een poppenkast lijkt. Een groot deel van de sauwel ging over het kommer en kwel van zijn huwelijk met Katrijn maar ook Bromsnor kwam nog even voorbij en zo kwam het ouderwetse poppenspel weer in geuren en kleuren tot leven. En ze leefden nog lang en ongelukkig.

Hatsjoe

Jürgen van Dongen, in 2023 werd hij oppersauwelaar met zijn typetje Jantje de bakker. Waar hij destijds alleen maar moest bakken, heeft hij het afgelopen jaar vooral lopen trekzakken. De zaken in de bakkerij lopen niet best en dus verdient hij nu wat bij als straatmuzikant voor de bakkerij van Leon van Dongen waar hij voor ieder een verzoekje speelt. Dat zal vast een heleboel extra klanten opleveren.

Als laatste kwam Ger van Turnhout op als Hatsjoe de vogelverschrikker. Met een beetje medelijden voor de eerste rij, want Hatsjoe de vogelverschrikker heeft nogal last van hooikoorts. Best een probleem als je constant in het land staat. Met het snot tot aan zijn borst begon hij zijn sauwel en vertelde hij over alles wat hij ziet en meemaakt. Vogelverschrikker zijn is best een eenzaam bestaan maar gelukkig heeft hij via Tinder een leuke verkering, Karin, opgedaan. Ook kan hij met een blowtje op communiceren met de koeien en gaat hij hele vreemde dingen zien.

Heemkundekring De Vlasselt

De zondagmiddag werd begonnen met een bijzondere gebeurtenis. Lisette Buijks overhandigde namens Heemkundekring De Vlasselt het eerste exemplaar van het door haar geschreven boekje ’Sauwelen in Traaie, Erpelrooiersland en Slikgat’ uit aan burgemeester Boy Scholtze. Hij was erg blij met deze nieuwste uitgave en beloofde de inhoud nog even geheim te houden. Dit omdat pas over twee weken de uitgave in Terheijden is. Hij bedankte Lisette voor al het werk dat ze heeft verzet.

In de pauzes werd er muziek gemaakt door Duo ’Hallo, daar zijn we weer’ met het carnavalslied 2024. Hofkapel De Leutband en ’t Hoogtepunt stonden garant voor vele vrolijke noten. De raad van Elf bracht het Erpelrooiers Volkslied. Prins(es) Carnaval Fleurke den Allerirste had de schone taak om de optredens aan elkaar te praten en dat deed ze met volle overtuiging. Als dochter van een Friese vader, die het carnavallen in Brabant heeft geleerd, en een Limburgse moeder was ze in haar rol helemaal op haar plaats.

Oppersauwelaar

Alle sauwelaars traden dit weekeinde twee maal op; op zaterdagavond en op zondagmiddag. Ze weten dat het publiek op deze dagen verschilt, en de reacties uit de zaal zijn niet te voorspellen. Cor van Kampen mocht zich dagwinnaar noemen van de zaterdag. Op de zondag ging deze eer naar Ronald Kustermans. Het was erg spannend want voor de titel Oppersauwelaar van Erpelrooiersland 2024, kwamen er in eerste instantie drie sauwelaars uit op een gelijke stand. Alle stemmen zijn geteld en de titel Oppersauwelaar van Erpelrooiersland is voor Ronald Kustermans. De eerste nieuwe typetjes voor het volgend jaar zijn alweer geboren maar er is ook ruimte voor meerdere nieuwe talenten in de ton. Tot volgend jaar!

Zie verderop voor nog wat leuke, carnavaleske sauwelfoto’s.