Op 26 augustus 2002 hebben wij, Jacques en Marijke den Ridder, de Stichting Focus on Education opgericht. Onze betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking dateert al vanaf 1996. Deze betrokkenheid werd geïnspireerd door onze reizen door Afrikaanse en Aziatische landen, waar wij geconfronteerd werden met de schrijnende armoede onder kinderen, die vaak gedwongen werden tot zware arbeid en geen toegang hadden tot onderwijs, waardoor hun toekomstperspectieven beperkt bleven.

Tijdens een reis door Sri Lanka werden wij diep geraakt door een foto bij een krantenartikel over jonge kinderen achter tralies die samen met hun moeders in de gevangenis zaten opgesloten. Dit was voor ons de aanleiding om ons in te gaan zetten voor deze kinderen. Ons eerste project was het realiseren van een kleine kleuterschool op de binnenplaats van een vrouwengevangenis waardoor deze kinderen weer even kind konden zijn. Wij hebben zelf de feestelijke opening in 2001 mogen verrichten.

In het jaar daarop richtten wij de Stichting Focus on Education op en begonnen wij met het werven van fondsen voor nieuwe projecten. Dit deden wij onder andere door het organiseren van fondsenwervende acties in de gemeente Drimmelen, die ruime aandacht kregen in de lokale media.

Hieronder volgt een overzicht van enkele fondsenwervingsactiviteiten van Focus on Education en de behaalde resultaten. Wij benaderden landelijke goede doelen organisaties en zochten in ons eigen dorp naar fondsenwervingsmogelijkheden, zoals op kerstmarkten en bij lokale winkeliers. Een opmerkelijke actie in het eerste jaar was de veiling van een prachtig versierde totempaal. De veiling werd geleid door de heer Jan Blom, destijds hoofd van basisschool De Zeggewijzer. De veiling vond plaats op de gemeentewerkplaats en dankzij de unieke aanpak van de veilingmeester werd een bedrag van 500 euro opgehaald. Tevens werd er een fondsenwervingsactie opgezet via het radioprogramma Waterdrimahola van Omroep Drimmelen, gepresenteerd door onze vriend, wijlen Johan van der Vlist, waarbij ook de toenmalige burgemeester Elzinga een donatie toezegde.

Dankzij alle publiciteit en de bijdragen van luisteraars konden wij onze eerste school in de Indiase Himalaya bouwen en inrichten. Wij waren aanwezig bij de officiële opening en voelden ons enorm trots toen de burgemeester van Dhaura de vlag van de gemeente Drimmelen hees. In 2004 ondernamen wij een trektocht met de Gujjars, een semi-nomadische bevolkingsgroep in deze regio. Wij organiseerden een sponsoractie waarbij wij per gelopen kilometer gesponsord werden. Het was een spectaculaire en vermoeiende tocht met waterbuffels, runderen en geiten over smalle bergwegen. Deze tocht resulteerde in voldoende fondsen om zelfs twee schoolgebouwen met drie klaslokalen voor deze achtergestelde bevolkingsgroep te realiseren.

In dat jaar genereerden diverse PR-activiteiten, waaronder televisieopnames door Omroep Drimmelen, Omroep Brabant en SBS6, extra inkomsten uit donaties. Bijna alle scholen in onze gemeente namen deel aan sponsoracties, wat in enkele jaren tijd resulteerde in de bouw van zes basisscholen in de Indiase Himalaya.

Echter, het jaar 2004 eindigde tragisch met de verwoestende tsunami op Tweede Kerstdag, die de kustgebieden van onder andere India en Sri Lanka trof. Wij hebben direct, samen met vrijwilligers uit Made, het Drimmelens Aktiecomité Zeebeving opgericht en organiseerden inzamelingsacties in de hele gemeente Drimmelen.

Deze acties culmineerden in een evenement in Het Trefpunt in Made, waar vele particulieren en verenigingen donaties deden. De actie bracht in totaal € 53.000 op, verhoogd door een substantiële gift en subsidies van grote landelijke ontwikkelingsorganisaties, wat het eindbedrag op € 75.000 bracht. Wij voelden ons vereerd om namens de bevolking van Drimmelen bij te dragen aan de wederopbouw van huizen, scholen en gemeenschapsvoorzieningen.

In de daaropvolgende jaren startten wij diverse nieuwe educatieprojecten in India en Congo, gericht op kinderen uit arme gezinnen, straat- en weeskinderen, kinderen uit sloppenwijken, kindslaven en voormalige kindsoldaten.

Een bijzondere actie werd opgezet door onze medewerkster Cinderella Servranckx uit Terheijden: een wereldfietstocht voor het goede doel in 2012. Zij fietste van Terheijden naar Afrika, door de Sahara naar Gambia, en bezocht daar ons eerste project. Vervolgens reisde zij door Afrika, vloog naar Azië, en fietste van Iran via Pakistan naar onze projecten in India en Sri Lanka. Deze tocht van ruim twee jaar maakte haar een uitstekende ambassadeur en fondsenwerver voor Focus on Education.

Ook Minou Warbroek uit Terheijden heeft als vrijwilliger bijgedragen aan ons Educatieproject voor Dalitmeisjes in Sarnath, India. Zij heeft gedurende enkele weken ter plaatse meegeholpen met de begeleiding van de studenten.

Een andere opvallende fondsenwervingsactie was de Onderbroekenloop, georganiseerd door Tomas Toonders, een student uit Breda. Deze sponsorloop in de winter, waarbij deelnemers in ondergoed liepen, trok veel aandacht en bracht een aanzienlijk bedrag op voor ons educatieproject in Congo.

Bij onze presentaties op bijna alle basisscholen en het Dongemondcollege in onze gemeente konden wij rekenen op een aanvullende premie van Wilde Ganzen. Wij hebben de leerlingen kunnen laten zien dat onderwijs niet vanzelfsprekend is in onze projectlanden. Wij zijn de leerkrachten en leerlingen dankbaar voor hun geweldige inzet.

In ruim 22 jaar hebben wij samen met ons Bestuur en u talrijke activiteiten kunnen organiseren in het kader van fondsenwerving. Met als resultaat de talrijke donaties van scholen, bedrijven, winkeliers, kerken en vele particulieren. Telkens werden we diep geraakt door de compassie van mensen in onze gemeenschap.

Voor alle donateurs en medewerkers bij alle activiteiten in de afgelopen 22 jaar zeggen wij:

Drimmelen bedankt