Een Madese frater en een Madese apotheker

De jongste editie van de 25e jaargang van De Klok, doorlopend nummer 75, is verschenen. De jubileumeditie die in augustus uitkwam, had een bijzondere omvang en formaat, werd in fullcolour gedrukt en leverde leuke, lovende reacties op. De inhoud: pastoor Ad de Bok, de geschiedenis van de haven in Drimmelen, de Blasiusparochie en het openbaar onderwijs in Made viel goed in de smaak.

Deze editie weer ‘de gewone orde van de dag’.

Made kent nog maar weinig oude gebouwen die de tand des tijds overleefd hebben en daarom nu nog met enige trots gebruikt kunnen worden. De fraaie boerderij met bakhuisje die nu als advocatenkantoor functioneert (tegenover die kampioensbakker) op de hoek Godfried Schalckenstraat-Hoefkensstraat is er nog zo een. Naar een vroegere bewoner van dit pand is onderzoek gedaan. Julien Mariman heeft de geschiedenis nagetrokken van apotheker Overduin. Geboren in 1792 te Zevenbergen nam hij als jonge man in 1813 in Dordrecht een apotheek over, welke hij na twee jaar alweer verkocht om zich aan de Grote Markt in Breda te vestigen. Hij is zeer actief en ondernemend, doet als scheikundige enkele uitvindingen en verhuist in 1837 naar Geertruidenberg. Zijn vestiging aldaar is waarschijnlijk geen succes geworden. Met hulp van de in 1822 opgerichte Maatschappij voor Welstand zal hij vervolgens trachten in Made een bedrijfje van de grond te krijgen. Hij krijgt daartoe de beschikking over de niet meer in bedrijf zijnde brouwerij met woonhuis aan de Godfried Schalckenstraat 33 en begint daar een lijm- en ammoniak zoutfabriek, maar ondanks alle goede wil draait ook dit uit op een mislukking. In 1853 vertrekt het gezin weer naar Breda, waar apotheker Overduin in 1854 berooid komt te overlijden.

Na dit voor deze apotheker teleurstellende verhaal vertelt Pierre Gruca ons over het succes van Madenaar Koos van Gils, die op Curaçao als frater Gummarus van de Congregatie van de Fraters van Tilburg meewerkte aan de bouw van een groot scholencomplex met onder andere een weeshuis, de nog bestaande ‘witte burcht Scherpenheuvel’.

De leden van heemkundekring Made en Drimmelen krijgen hun periodiek weer netjes nog voor de feestdagen in de brievenbus, andere belangstellenden kunnen een De Klok 75 voor slechts drie euro ophalen bij de secretaris van de vereniging, Gerard Thijssen, Rozenbloemstraat 34, Primera in de Marktstraat of de bibliotheek in de Mayboom.