Hebben jullie er zin in? De vraag komt van André van de organisatie Midzuid. Hij heeft een korte uitleg over het gebruik van de verschillende gereedschappen om de omgeving rondom het monument van de Liniecrosser gegeven. De 40 kinderen van groep 8 van basisschool de Grienden in Lage Zwaluwe geven spontaan antwoord: zeker wel!

Door Kitty Lokate

Eind oktober van elk jaar wordt de omgeving en het monument van de Liniecrosser in Lage Zwaluwe schoon gemaakt door de leerlingen van groep 8. Ze hebben het jaar ervoor, toen zij groep zeven vormden, via een adoptieoverdracht de koffer met lesmateriaal over de crossing gekregen, en daarmee de verantwoordelijkheid voor het monument.

Ter nagedachtenis

De crossings waren overtochten van verzetsmannen die medicijnen, goederen en mensen vervoerden van november 1944 tot mei 1945 vanuit het bevrijde zuiden naar het nog bezette Nederlandse gebied boven de grote rivieren en vice versa. Dit gebeurde in het grootste geheim en onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Het monument staat er ter ere en ter nagedachtenis aan de 21 liniecrossers die hun leven hierbij hebben gewaagd of gegeven.

Gedichten voorgelezen

De kinderen hebben er een hele klus aan: al het grote onkruid moet tussen de begroeiing worden gehaald, het gravel moet vrijgemaakt worden van mos en de randen gras netjes afgestoken. De dode takken worden weggeknipt en tenslotte de aarde mooi losgeharkt. De kinderen krijgen hulp van de mensen van MidZuid, een organisatie die mensen door werk te bieden een kans geeft terug in de maatschappij te komen. Florien, een van de leerlingen die flink bezig is met de snoeischaar, geeft aan dat ze het erg leuk vindt om praktisch bezig te zijn. Meester Gert Luijten legt uit dat na deze dag de belangstelling van de kinderen is gewekt en dat hij komende twee weken de lesstof met hen doorneemt. Op 3 november zijn de voorbereidingen klaar en komen de kinderen om op hun beurt de adoptie over te dragen aan de leerlingen van groep zeven. Die dag worden ze om 11 uur bij hun school opgehaald en gaan ze onder begeleiding van percussie naar het monument. Er zijn dan toespraken en een kranslegging. Bloemen worden gelegd en gedichten voorgelezen. The last post wordt geblazen en tenslotte zal het Shantykoor de Noorderklippers het Wilhelmus zingen.

Geheimhouding

De organisatie van de adoptieoverdracht ligt bij de Stichting Verzetsgroep Liniecrossers. Voorzitter hiervan is Cock Hoevenaar. Hij is een kleinzoon van één van de liniecrossers, Koos Hoevenaar uit Lage Zwaluwe. Koos had een gezin van dertien kinderen en waagde zijn leven voor de vrijheid van Nederland. Alles in het diepste geheim, niemand wist waar hij mee bezig was, zelfs zijn vrouw en kinderen niet. Ook toen Koos dagen vermist werd omdat hij in Sliedrecht met een longontsteking lag wist niemand waar hij was. Koos heeft met zijn kleinzoon Cock weleens gesproken over het werk dat hij deed in oorlogstijd, maar nooit vertelde hij over de tochten op zich. Misschien was het te moeilijk of confronterend of mogelijk zat het besef van de geheimhouding nog te diep. Cock was pas 11 jaar toen zijn opa overleed maar hij weet dat hij ontzettend trots was op zijn opa. En dat is hij nu nog. Zijn vader Martin is een van de initiatiefnemers van de oprichting van de stichting de Linie crossers. Dit na aanleiding van het winnen van de prijs voor het best behouden en meest levendige monument van Brabant op 5 mei 2012 onder toeziend oog van ZKH Prins Willem Alexander. Cock wil dit mooie initiatief voortzetten. Dit doet hij samen met zijn vrouw en met twee neven. Ze vinden dat dit stukje geschiedenis door gegeven moet worden aan de kinderen.

Vrijdag 3 november om 11 uur vindt de ceremonie plaats. Er zullen genodigden zijn en verder zijn alle belangstellenden van harte welkom om deze bij te wonen.