Made – Wanneer twee mensen 65 jaar met elkaar getrouwd zijn, heet dat een briljanten huwelijk. Een briljant wordt gezien als het symbool van de liefde en zo’n lange verbintenis moet natuurlijk gevierd worden. En dat doen de twee geliefden, Janus en Dina van der Steen, dan ook. Zondag 22 oktober vieren de twee het bereiken van deze mijlpaal met een grootse open receptie in hotel ’t Trefpunt.

Door Michiel Peeters

“Eigenlijk is het nog een dag te vroeg, want we trouwden pas op 23 oktober 1958 voor de kerk. Officieel waren we al bijna twee weken (10 oktober) eerder getrouwd voor de wet, maar in het zuiden telde de ‘kerk’ pas als de ‘wettige’. Dat was in die tijd het startsein voor een gezegend huwelijk,” lacht de vitale, briljanten bruid Dina van der Steen (86). Zij voert het woord, ook namens bruidegom Janus, bijna 91 op 14 november.

“Hoe we elkaar ontmoet hebben? Op de kermis in Zevenbergen tijdens een dansfeest. Op de weg naar huis in Zevenbergschen Hoek fietste ik voor mijn broer en zijn vriendin uit. Bij de gesloten spoorovergang kwam Janus naast me staan, die ook naar de kermis was geweest. Hij gaf me toen een zoen.”

Dina treedt niet graag op de voorgrond. Ze ziet zichzelf als de vrouw achter de schermen. Daar voelde ze zich het prettigst als verzorgster. Eerst van het grote gezin met zeven broers waar altijd wat te repareren viel. “Die rauwdouwers vielen nogal eens wat stuk. En dan kon Dina weer de kapotte kleding herstellen.” En later voor haar gezin.

Honkvast

Dina en Janus mag je een honkvast koppel noemen. Sinds het huwelijk woont het stel in de Adelstraat waar het drie kinderen grootbracht: dochter Annie en de zonen Hans en Eddy.

Janus verdiende zijn centen de eerste jaren met verschillende baantjes: bietenrooier, melkschepper en als sjouwer. Ook als schilderknecht en kelner werkte hij. Het schildersvak en de horeca trokken hem het meest. Na de koude Elfstedenwinter van 1963, startte Janus op 14 mei van dat jaar, zijn eigen schildersbedrijf om na enkele jaren, op aanraden van zijn broer, café De Sportvriend in de Marktstraat te kopen. De stap voor een grote carrière in de horecasector.

Samen met zijn vrouw zocht hij nog naar een naam voor de zaak. Op een voorjaarstripje naar Parijs en een rondwandeling door de stad belandde het stel op Place Pigalle. Dina twijfelde eerst, maar voor Janus was het meteen duidelijk: La Pigalle zou het worden. Een naam die sindsdien in de regio Made en ver daarbuiten klonk als een klok en borg stond voor gezelligheid. Nog steeds roept de naam La Pigalle gezellige herinneringen naar boven bij velen.

Volgens Dina waren het tropenjaren die volgden. Janus knikte instemmend. “Hard werken en gezond blijven was ons devies. Daarvoor zocht ik een hobby die mij ontspanning gaf. Dat vond ik in het duivenmelken en wielrennen kijken. Heb in die tijd altijd veel steun gehad van mijn grootste maat: Toon Wagemakers. Hij overleed helaas te vroeg.”

Mooiste en zonnigste terras

Dik veertig jaren geleden sloot La Pigalle haar deuren. Janus kocht toen het horecapand op het Raadhuisplein, verbouwde het tot een hotel met de naam ‘t Trefpunt. Een echt familiehotel volgens Dina. “Ik deed de administratie en mijn zonen Hans en Eddy runden de zaak. Dochter Annie verzorgt in het hotel het ontbijt. Nu is kleinzoon Dylan de ‘leading man’ in het ‘t Trefpunt, het Madese etablissement met het mooiste en zonnigste terras van het dorp. Hans en Eddy werken op de achtergrond mee. Naast Dylan telt het briljantenpaar nog vijf kleinkinderen, waaronder drie bonuskleinkinderen.

De hele familie feest komende zondagmiddag het feestje van het briljanten bruidspaar in ‘t Trefpunt. En Hans weet nu al dat het niet alleen bij familieleden blijft. De open receptie, waarvoor het bruidspaar iedereen uitnodigt, begint om 14.00 uur en het einde is om 17.00 uur.