Door redactie Spraakvermaak

Het nieuwe seizoen van Spraakvermaak is weer van start. Het belooft weer een mooie reeks te worden met na al die jaren opvallend nog veel ‘eersten’: nieuwe presentatoren, een jubileumaflevering (de 100e!) en voor het eerst zijn we dit jaar live te bekijken via Omroep Drimmelen. Over eersten gesproken: traditiegetrouw trapt de burgemeester de aflevering af en dit keer was dat Boy Scholtze. En hij had nóg een debuut, maar daarover later meer. Hoofdgasten waren Han Bouwmeester, Conny Helder en Sjoerd Mossou.

Naar Rusland en eigen land

Presentatoren Henk van Ingen en Walter van de Calseyde ontvingen eerst Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen bij de Nederlandse Defensie Academie. Er volgde een interessant gesprek over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Bouwmeester denkt dat die best nog een lange tijd kan gaat duren. “Uiteindelijk zijn er maar twee landen die dat bepalen. Zo lang zij nog steeds mogelijkheden zien op het slagveld om zichzelf te verbeteren, zijn ze denk ik niet geneigd naar de onderhandelingstafel toe te gaan.” De uitkomst zal wellicht eerder een ‘frozen conflict’ dan een daadwerkelijke oplossing zijn, vreest hij. Ook de rol van Defensie in ons eigen land werd besproken. Moet het leger niet zichtbaarder worden tijdens rellen? De hoogleraar legde uit dat het leger er vooral is om de hulpdiensten te ondersteunen en niet op eigen initiatief kan opereren en daar ook terughoudend in is. “We zijn er niet om ingezet te worden tegen de eigen medebewoners van Nederland.”

Nieuwe ideeën over ouderenzorg

Met demissionair minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder (VVD) begaven we ons in zorgland. Haar opleidingsplan speelt een grote rol in het aantrekkelijk maken van werken in de wijkverpleging. Een sector waar we steeds meer gebruik van zullen maken, maar waar grote tekorten heersen. De ouderenzorg biedt veel uitdagingen, maar Helder is en blijft een optimist. Tijden veranderen en het wordt tijd om ons beeld over ouderenzorg wat bij te stellen. Het idee van een nieuw type verzorgingshuis waar mensen samen wonen, dingen voor elkaar doen en waar zorg gesignaleerd kan worden, past daar prima in, aldus de demissionair minister.

Of Helder zit te wachten op een volgende termijn als minister? “Ik zou mijn werk dolgraag afmaken. Ik hoop van harte dat de plannen die er liggen doorgang kunnen vinden, omdat ik er erin geloof dat we ervoor kunnen zorgen dat de zorg voor ouderen gewaarborgd is.”

Voetbal als sociaal bindmiddel

Met voetbaljournalist Sjoerd Mossou spraken Henk en Walter onder het genot van bier en ballen met name over de verharding van de voetbalwereld. Maar, benadrukt de Bredanaar, het is echt maar en klein groepje dat de boel verpest. “Alles wat misgaat, is in het nieuws, waardoor je de indruk krijgt dat het een soort oorlogsgebied is.” En dat is allesbehalve waar. Sterker nog: voetbal is een sociaal bindmiddel, een cultureel fenomeen. “Mensen voelen heel veel bij voetbal en maken dat onderdeel van hun identiteit.”

Neem NAC, de club is zo populair, juíst omdat mensen zich zo verbonden voelen. Over het regelmatige ontslag van trainers:, ,NAC is een autootje waar iedereen aan het stuur wil trekken. Dat maakt het moeilijk om de auto op de weg te houden. En vlieg je uit de bocht dan krijgt de bestuurder, de trainer dus, de schuld.” Maar, ze komen er wel. ‘Ja’, antwoordt Mossou op de vraag of NAC binnen twee seizoenen weer terug is in de Eredivisie.

Op snoepmissie

Naast onze drie gasten waren er natuurlijk ook onze vaste items. Zo maakte Mirjam in haar eerste video haar missie voor dit seizoen bekend: zij gaat samen met assistent Boudy op zoek naar het ultieme regionale snoepje én gaat kijken of deze ook te maken is.

Voor burgemeester Boy Scholtze was het zijn allereerste column bij Spraakvermaak. En dankzij zijn ambtelijke voorganger lag de lat hoog, voelde hij. Maar geen zorgen: dankzij zijn openheid, humor én een beetje zelfspot was die eerste column “keileuk”.

Vader en zoon Ad en Ed Lievens speelden de ‘bijna 100’ quiz. Het kunstwerk van de maand was de gebrandschilderde mandala van Arie de Hoop uit Wagenberg. Muziek kwam van Collin van Mook en Wendy Woop. TJA verzorgde traditiegetrouw het slotlied.

Wij zien u graag 5 november bij onze 100e aflevering!