Made – Hij lag er heerlijk zonnig bij, de bijenstal van het Sint Ambrosiusgilde. Het gonsde zaterdag geïnteresseerd druk aan de Koekoekweg in Made. ”Over belangstelling hebben we niet te klagen”, aldus Ruud Heijmann, overdeken van het bijenhoudersgilde. De aanwezige gildebroeders waren blij met de aanloop naar De Stal op de warme zaterdag. ”Wij worden warm van zoveel belangstelling voor deze dag en blij dat mensen niet bang zijn voor dit kleine beestje en het nut van de bij inzien.”
Door Michiel Peeters
De imkers vertelden de belangstellenden op de Landelijke Imkerijdag in de bijenstal over de volken, korven en kasten, het keuren van bijenvolken, ratenopbouw, de opbouw van een broednest en de geschiktheid van een volk voor najaarsdracht en nog veel meer specifieke imkerweetjes.
”Ben gestoken door de geur en besmet met het bijenvirus” vertelde een imker de belangstellenden. “Wisten jullie dat liefst tachtig procent van al het voedsel op de wereld tot stand komt door de bestuivende insecten. Het zijn dus nuttige beestjes die voor ons mensen-eten zorgen.”
Honingbijen, solitaire bijen, wilde bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Door een gebrek aan drachtplanten lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. En dat is niet goed voor de mens!
Onmisbaar
Bijenhoudersgilde Sint Ambrosius gaf daarom in het kader van de Landelijke Open Imkerijdag voorlichting over de bestuivende insecten, het maken van bijenhotels en wat geschikte bloemen zijn voor deze nuttige en onmisbare beestjes en waarom?
Bij de bezoekers is geen angst aanwezig voor het ijverige en vriendelijke beestje in de buurt, de bij. ”Angst is onterecht”, vertelt een aspirant-imker aan de toehoorders, ”de bij is een zeer nuttig dier en doet geen kwaad zolang men de bezige bij maar met rust laat. Een bijensteek neutraliseer je met het deppen in azijn.”
Al eeuwen is honing van de bij een favoriet voor koningen, farao’s, de edelen en iedereen die geld had om het natuurproduct te kopen. Het zit vol met vitaminen, mineralen en eiwitten. Het is ook de basis voor zalfjes, medicijnen, balsem en zelfs parfum.
De ‘apis mellifera’, de Latijnse naam voor de bij, zorgde voor veel verhalen. Kinderen genoten van de uitleg en vertelden aan de imkers in de marktkraam dat ze op school al veel geleerd hadden over de bij.
Hooftman
Overdeken Ruud Heijmann verklapte nog dat het eeuwenoude gilde eind dit jaar weer een nieuwe ‘Hooftman’ krijgt. Boy Scholtze, nog steeds de jongste burgemeester van Nederland, wordt dan als opvolger van Gert de Kok ‘bestoven’ tot Hooftman van het Sint Ambrosiusgilde, 9 november 1714’ (hooftman wordt gespeld met een t).